Eveniment

Guvernul estimează o creştere PIB în trim. II de 0,3-0,4%

Autor: Alexandru Moise, Ovidiu Bărbulescu

01.08.2011, 00:01 176

Guvernul estimează pentru trimestrul al doilea o creş­te­re aProdusului Intern Brut cu 0,3-0,4% faţă de primul tri­mestru şi orată a inflaţiei la sfârşitul anului de 4,8%, sub prog­noza BNR, audeclarat agenţiei MEDIAFAX surse gu­vernamentale.

Cifrele au fost discutate în întâlnirile avute sâmbătă şidumi­nică de reprezentanţii Guvernului cu membrii delegaţieiFondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi BănciiMondiale, la care a participat şi pre­mierul Emil Boc, au arătatsursele.

Oficialii guvernamentali au transmis că datele existente privindevoluţia economiei permit menţinerea ţintei de creştere cu 1,5% aProdusului Intern Brut (PIB) în acest an faţă de 2010 şi indică onouă creştere economică în al doilea trimestru.

"Dacă activitatea din luna iunie se menţine la nivelul din lunamai, Guvernul estimează că Produsul Intern Brut din trimestrul IIar putea fi cu 0,3-0,4% peste cel din trimestrul I şi cu aproape1,5% peste cel din trimestrul similar al anului trecut", au arătatsursele.

În privinţa inflaţiei, Guvernul prognozează pentru sfârşitulanului o rată de 4,8%, cu 1,6 puncte mai redusă faţă de estimareautilizată la elaborarea bugetului pe 2011 la finele anuluitrecut.

BNR a revizuit în luna mai în urcare prognoza de inflaţie pentru2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limitasuperioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Bancacentrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la3,2% la 3,6% Pentru ambii ani BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de3% plus/minus un punct procentual.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMIa menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest anşi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor,de la 3,9% la 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO