Eveniment

Guvernul continuă susţinerea „statului gras“. Cei mai mulţi bani de la rectificarea bugetară se duc pe salarii şi ajutoare sociale. Cei mai puţini, la investiţii

Guvernul continuă susţinerea „statului gras“. Cei...
11.08.2016, 00:07 213

Aproape trei sferturi (74%) din cele 3,7 mld. lei cu care s-au su­pli­mentat cheltuielile bugetare la rec­tificarea adoptată de guvern se vor duce pe ajutoare sociale şi pe salariile bu­getarilor, în timp ce numai 8% din această sumă este alocat pentru in­vestiţii. Astfel, din surplusul de bani alo­caţi la capitolul „cheltuieli buge­tare“, 1,37 mld. lei se vor duce pe chel­tuieli de asistenţă socială şi 1,36 mld. lei pe cheltuieli de personal, în timp ce suma cea mai mică a fost alocată pentru investiţii, de numai 300 de milioane de lei.

„Ponderea pe care o au cheltuieile pentru asistenţă socială şi pentru salarii în această rectificare faţă de cheltuielile pentru investiţii este dovada faptului că în 2016 economia României nu înregistrează niciun progres pe linia modernizării sau a creşterii eficienţei. Este un buget de supravieţuire care încearcă să acopere tot ce s-a negociat în ultima perioadă în dorinţa de a avea o anumită linişte socială înainte de alegeri“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.

Totuşi, premierul Dacian Cioloş a spus ieri, în şedinţa de guvern, că este pentru prima dată, după mulţi ani de zile, când se face o rectificare bugetară în an electoral, „fără o amprentă poli­tică“. „Obiectivul nostru este de a fi­nanţa politici publice anunţate de a acoperi nevoi reale, şi nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câştigăm vo­turi în detrimentul eficienţei buge­tare“, a menţionat premierul Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO