Eveniment

Guvernul Cîţu a depus programul de guvernare. Ce conţine el: noi împrumuturi de inca 15% din PIB, celebra digitalizare a ANAF, fraze care nu spun nimic despre debirocratizare, echitatea în sistemul fiscal şi schimbarea denumirii Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Revine ideea Băncii de Dezvoltare, proiect discutat de 6 ani

Premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus miercuri dimineaţă, la Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, programul de guvernare şi lista miniştrilor cabinetului.

Guvernul Cîţu a depus programul de guvernare la Parlament pentru solicitarea votului de investitură.

Noul Executiv promite ”atingerea ţintei de absorbţie de 100% din programele europene” . Pentru acest obiectiv, România trebuie să primească 17,4 mld.euro prin programele finanţate de F.E.S.I. şi F.E.A.D şi 26 mld euro pentru plăţi  directe în agricultură.

În program, revine ideea înfiinţării unei Bănci de Dezvoltare, sub o nouă denumire, Banca Naţională de Dezvoltare (National Promotional Bank) , prin reorganizarea EXIMBANK, FNGCIMM şi FRC, pentru folosirea resurselor Băncii Europene de Investiţii în gestiunea financiară a schemelor de sprijin pentru finanţare curentă şi investiţii legate direct de convergenţa reală a României cu Uniunea Europeană. Acest mamut bancar, un proiect de peste 6 ani,  va fi sub coordonarea Ministerului Finanţelor. 

VEDEŢI AICI PROGRAMUL DE GUVERNARE

Ministerul trebuie să elaboreze şi o strategie de comerţ exterior însoţită de propuneri de programe guvernamentale pentru întărirea capacităţii de producţie internă şi relansarea ramurilor economice care generează deficit comercial.

Coaliţia spune, în document, că nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor, prin: i) eliminarea distorsiunilor şi lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem; ii) simplificarea regulilor şi debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară şi administrarea fiscală, iii) implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, ce va sprijini activităţile economice.

Va fi accelerată digitalizarea ANAF şi va fi finalizată procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic naţional de monitorizare al ANAF şi implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF. Astfel va creşte baza de colectare şi va fi prevenită evaziunea fiscală.

Actualul Minister al Fondurilor Europene va fi reorganizat şi redenumit Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. În perioada 2021-2023, eforturile se vor concentra pe implementarea cu succes a proiectelor deja admise la finanţare, prin sprijinirea beneficiarilor pe tot parcursul derulării investiţiilor. Astfel, se va urmări atingerea ţintei de absorbţie de 100% la sfârşitul perioadei de programare. În acest context, România trebuie să mai primească de la C.E. aproximativ 17,4 miliarde de Euro pentru programele finanţate din F.E.S.I. şi F.E.A.D. şi aproximativ 2,6 miliarde de Euro pentru plăţi directe în agricultură.

Printre măsurile Ministerului Economiei se numără crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare (National Promotional Bank), prin reorganizarea EXIMBANK, FNGCIMM şi FRC, pentru folosirea resurselor Băncii Europene de Investiţii în gestiunea financiară a schemelor de sprijin pentru finanţare curentă şi investiţii legate direct de convergenţa reală a României cu Uniunea Europeană, sub coordonarea Ministerul Finanţelor. Ministerul trebuie să elaboreze şi o strategie de comerţ exterior însoţită de propuneri de programe guvernamentale pentru întărirea capacităţii de producţie internă şi relansarea ramurilor economice care generează deficit comercial, prin atragerea de investiţii străine în România (investitori din SUA, state membre UE, Orientul Mijlociu, Japonia, Coreea de Sud, Singapore).

În materie de energie, programul promite continuarea unor proiecte (unităţile 3 şi 4 şi retehnologizarea U1 de la Cernavodă, reoganizări la complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, noi capacităţi de producţie pe gaze naturale, dar şi racordarea a 30.000 de gospodării la reţeaua de gaze şi programe de transport ecologic şi de eficientizare energetică a gospodăriilor.

Programul de guvernare promite şi modificarea legislaţiei în vederea demarării proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Plantarea a 220 milioane puieţi forestieri în perioada 2021-2024 – echivalentul a aproximativ 50.000 ha, dar nu mai puţin de 55 milioane puieţi/an este unul dintre obiectivele Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, alături de actualizarea strategiei naţionale privind schimbările climatice şi reducerea cu cel puţin 75% a deşeurilor care ajung în gropile de gunoi, din totalul deşeurilor generate, până în anul 2025.

În materie de transporturi, programul promite salvarea Tarom, continuarea lucrărilor la autostrăzi şi îmbunătăţirea reţelei feroviare, operaţionalizarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, extinderea reţelei de metrou.

În sarcinile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei sunt modernizarea a 70% din drumurile judeţene şi locale, precum şi construcţia şi reabilitatea a 2.500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, 40 de campusuri şcolare, reabilitarea a 8 centre universitare, constuirea a 10 spitale, reabilitarea altor 110 spitale muncipale şi orăşeneşti.

Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze formarea de asociaţii agricole, să elaboreze Codul Rural, să deruleze programul „Rabla” pentru utilaje agricole.

Finanţarea publică pentru sănătate creşte până la 6% din PIB, alocarea din 2017 fiind de 5%.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.