Eveniment

Guvernul cheltuie 90 milioane de lei pentru a le duce apa de irigat gratis fermierilor

Apelul lui Liviu Dragnea către oieri: „Îi încurajăm să nu arunce lâna pe câmp sau să o ardă”

Apelul lui Liviu Dragnea către oieri: „Îi încurajăm să nu arunce lâna pe câmp sau să o ardă”

Autor: Roana Rotaru

15.05.2017, 00:08 1195

Fermierii din România vor primi gratuit apă pentru irigaţii până la staţiile de punere sub presiune, un proiect pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va plăti 90 mil. lei, potrivit modificărilor aduse Legii Irigaţiilor.

„Partea de irigaţii pentru noi rămâne strategică. Avem două obiective majore în acest domeniu, şi anume, reabilitarea sistemului de irigaţii până la 1.980.000 de hectare. Sper ca până în 2020 să le găsim şi pe celelalte 20.000 de hectare. Practic două milioane de hectare vor fi irigabile. Al doilea obiectiv strategic era să ducem gratuit apă pe canalele principale, până la staţiile de punere sub presiune“, a declarat vineri Liviu Dragnea, aflat într-o vizită de lucru în judeţul Ialomiţa, însoţit de ministrul agriculturii Petre Daea, pentru a vedea cum merge programul de guvernare în sectorul agricol.

Liderul PSD spune că până acum sunt solicitări pentru a iriga 400.000 de hectare, ceea ce reprezintă 4,8% din suprafaţa terenului arabil, conform calculelor ZF, România având 8,3 mil. hectare de teren arabil, potrivit ultimelor date publicate de MADR.

În 1989 suprafaţa irigată a României era de 3,2 mil. hectare, adică în comunism se iriga o suprafaţă de teren de 8 ori mai mare decât în prezent.

„Majoritatea udătorilor au început să facă cereri pentru a iriga, acum sunt cereri pentru a iriga 400.000  hectare. Oamenii încep să înţeleagă că sunt foarte multe avantaje. La unele culturi producţia se dublează, la altele creşte cu 50%” , a spus Liviu Dragnea.

Fără a avea însă infrastructura principală de irigaţii reabilitată, o sarcină care intră în atribuţiile statutului, apa gratuită de la staţiile de punere sub presiune nu va putea ajunge pe culturile fermierilor.

Reabilitarea infra­structurii secundare o poate face fermierul din fonduri europene, care dacă vrea să irige trebuie să îşi cumpere sistem de irigaţii, un echipament care în cazul producătorul agricol Aurel Petruş a costat 500.000 de euro.

„Cu aproximativ 40% se reduc costurile de irigare datorită faptului că se aduce apă gratuit până la staţiile de punere sub presiune. Instalaţia proprie de irigat m-a costat 500.000 de euro din care 250.000 a fost cofinanţarea. Am depus 12 proiecte, pe parcursul a cinci ani, şi unu ne-a ieşit în 2011. Nici acum nu este amortizată investiţia. Activitatea de irigat nu este o activitate pe care o îmbrăţişează toată lumea. Irigatul este cea mai complexă lucrare, cea mai dificilă şi costisitoare“, a spus fermierul Aurel Petruş care cultivă, în sistem ecologic, cereale şi plante oleaginoase pe o suprafaţă de 1.200 hectare în judeţul Călăraşi.

Prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, MADR dispune de 1,015 miliarde de euro pentru perioada 2016 – 2020 pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii care alimentează o suprafaţă de circa 2 milioane de hectare. Până acum MADR a reuşit să cheltuie circa 100 de milioane de euro din această sumă, potrivit ministrului agriculturii Petre Daea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO