Eveniment

Guvernul atacă munca la negru: Un proiect de lege ascuns publicului vrea să reglementeze activitatea bonelor, menajerelor, instalatorilor sau zugravilor care ar trebui să primească vouchere în loc de bani cash

Cine îşi va plăti instalatorul pentru serviciile prestate cu tichete de muncă – proiect menţionat şi în celebrul PNNR (Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă) – va trebui să stea la coadă printre şomeri ca să cumpere aceste vouchere.

Cine îşi va plăti instalatorul pentru serviciile prestate cu tichete de muncă – proiect menţionat şi în celebrul PNNR (Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă) – va trebui să stea la coadă printre şomeri ca să cumpere aceste vouchere.

Autor: Adelina Mihai

08.07.2021, 00:07 1951
♦ Un proiect de lege al Ministerului Muncii, ascuns încă ochilor publicului, reglementează aşa-numita activitate a lucrătorilor casnici, iar astfel bonele, menajerele, instalatorii sau zugravii ar trebui să primească vouchere în loc de bani cash. Aşa se evită munca la negru, iar aceşti lucrători ar plăti contribuţie la pensie şi la sănătate. Doar că, pentru a obţine voucherele, „angajatorul“ instalatorului trebuie să cumpere tichetele de la agenţia de şomaj (ANOFM), iar instalatorul să şi le deconteze ulterior de la aceeaşi instituţie. Când gradul de colectare a impozitelor este cu o tremie mai mic decât media europeană şi ai 5 milioane de salariaţi la 19 milioane de locuitori, e clar că trebuie să aduci mai mulţi oameni în câmpul muncii, al plătitorilor de taxe. Acesta este motivul aparent pentru care Raluca Turcan, ministrul muncii, a adus în discuţie un proiect de lege prin care 1,2 milioane de „lucrători casnici“ – bone, menajere, grădinari, şoferi personali, instalatori etc. – să primească vouchere impozitate cu CAS şi CASS pentru ca aceştia să beneficieze de protecţie socială. Conform proiectului consultat de ZF, dar care nu este încă pus în dez­ba­te­r­e publică, persoana fizică care are ne­voie de serviciile unui instalator trebuie să se ducă la ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă) să cumpere câte vou­chere are nevoie pentru a plăti serviciile instalatorului (un voucher are o valoare de 15 lei, deci trebuie să cum­pere 20 de tichete la o lucrare de 300 de lei, bani care sunt impozabili). Ulterior, instalatorul se duce şi el la ANOFM să-şi deconteze tichetele, iar ANOFM va reţine un impozit de circa 20% din valoarea de 300 de lei a tichetelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO