Eveniment

Guvernul a aprobat controversatul program de dezvoltare PNDL 3 – programul de 10 mld. euro, fără miniştrii USR-PLUS: Banii vor veni prin creşterea veniturilor din programul e-facturare. Investiţiile trebuie să se ducă în reţeaua de gaze, apă şi canalizare

Guvernul a aprobat controversatul program de dezvoltare...

Autor: Robert Manea

03.09.2021, 17:31 1604

Guvernul a aprobat, vineri, controversatul program de dezvoltare PNDL 3 în valoare de 10 mld. euro, fără ca miniştrii USR-PLUS să participe la şedinţă.

Banii vor veni prin creşterea veniturilor din programul e-facturare. Investiţiile trebuie să se ducă în reţeaua de gaze, apă şi canalizare.

Ce conţine nota de fundamentare:

- urmează să fie finalizate obiectivele de investiţii din domeniile drumuri si apă şi canal, în număr de 3.419 obiective de investiţii cu o valoare finanţată de 22.994 milioane lei, dintr-un total de 6.204 cereri depuse, râmânând un număr de 2.785 de cereri nefinanţate, însumând 26.106 milioane lei

- la Compania Naţională de Investiţii au fost depuse 554 solicitări pentru drumuri judeţene şi drumuri locale, având o valoare de 8.351 milioane lei

- în cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii precum alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor; poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice; sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

- beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi unităţile administrativteritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

- finanţarea programului se asigură din sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, din sume din bugetele locale alocate cu această destinaţie şi din alte surse legal constituite.

„Am aprobat singurul punct pe ordinea de zi, Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny (...) Vreau să fie foarte clar că acest program se regăseşte în programul de guvernare şi nu facem, prin decizia de astăzi decât să respectăm programul de guvernare. Cine spune altceva nu face decât să mintă sau nu vrea să respecte programul de guvernare”, a anunţat premierul Florin Cîţu în cadrul unei conferinţe de presă.

Premierul a respins acuzaţiile venite de la USR PLUS potrivit cărora programul de investiţii este o încercare de „mituire” a primarilor.

„M-am asigurat că este un program transparent, folosim standadele de cost de la fondurile europene”, a precizat Florin Cîţu.

Acest program este controvesat pentru că seamănă cu programele de pe vremea  lui Liviu Dragnea şi PDL prin care erau finanţaţi baronii locali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO