Eveniment

Guvernul anunta primul pachet de masuri contra efectelor crizei externe

Guvernul anunta primul pachet de masuri contra efectelor crizei externe

Calin Popescu-Tariceanu

12.11.2008, 19:36 96

Guvernul Tariceanu a anuntat ieri un pachet de masuri contra crizei. Aceasta este prima decizie guvernamentala de atenuare a efectelor crizei financiare internationale asupra economiei romanesti in conditiile in care in urma cu o luna autoritatile erau optimiste estimand ca nu vor exista implicatii ale turbulentelor in Romania.

Guvernul intentioneaza sa dubleze alocatiilor bugetare din 2009 pentru constructia de locuinte, sa permita derularea lucrarilor de reabilitare termica a imobilelor fara plata TVA si sa elimine taxa de poluare auto pentru vehicule noi. De la 1 ianuarie va fi acordat un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate, in situatia in care acestea vor fi platite la timp.
In acest scop va fi constituita o comisie care va monitoriza activitatile economice din diferite domenii, precum industria auto, sectorul siderurgic si domeniul constructiilor de locuinte, si care va avea posibilitatea sa propuna sprijinirea acestor industrii prin fonduri alocate de la buget.
Comisia va functiona in subordinea premierului.
Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat pentru ZF ca alocatiile bugetare din 2009 pentru constructia de locuinte urmeaza sa ajunga la 200 mil. euro, fata de 100 mil. euro in acest an.
O alta masura avuta in vedere este si subventionarea unei parti din dobanda bancara pentru constructorii de case, in principal in cazul celor care asigura locuinte la preturi avantajoase pentru tineri.
Masurile au fost decise in sedinta de miercuri a Executivului si vor fi incluse intr-un plan guvernamental de actiune pentru combaterea efectelor crizei economice, conform surselor citate. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a discutat, miercuri, la Guvern, si cu reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor despre criza financiara si efectele acesteia inregistrate in ultima perioada la nivelul sistemului bancar si al economiei in general.
In ultima luna, premierul a avut doua intalniri cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si cu mai multi economisti, pentru discutii pe aceeasi tema.
Tariceanu a anuntat, in luna octombrie, ca intentioneaza ca, in aceasta perioada, sa se intalneasca lunar cu oficialii bancii centrale si cu specialisti in economie, pentru a analiza situatia financiara pe baza datelor Institutului National de Statistica si Comisiei Nationale de Prognoza si a dispune "masuri pe cale de consecinta".
La invitatia premierului Calin Popescu-Tariceanu conducarii a 16 banci din sistem - cele care detin cote de piata de peste 1%- au discutat la Guvern despre cum se poate asigura continuitatea creditarii.
"Au fost foarte multe sugestii din partea bancherilor. La final s-a concluzionat ca la nivelul comunitatii bancare, impreuna cu Guvernul, sa se constituie un grup de lucru care sa identifice acele cai prin care sistemul bancar sa functioneze la parametri naturali", a explicat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Seful ARB a admis ca in prezent se resimte o diminuare a activitatii de creditare, atat pe zona de retail, cat si pentru companii.
"Creditarea persoanelor fizice este in stand by. A scazut apetitul clientilor de a contracta credite, nu doar disponibilitatea bancilor de a oferi finantari", a spus Ghetea.
El noteaza si o temperare a activitatii de creditare pe zona corporate, unde multe proiecte de investitii sunt acum amanate.
Bancherii considera ca pentru a dezmorti piata creditarii este nevoie de asigurarea cursiva a lichiditatii pe piata monetara, dupa ce in octombrie au aparut tensiuni puternice.
"Va trebui sa reluam discutiile cu BNR. ARB a facut de mai mult timp niste propuneri privind utilizarea rezervelor minime obligatorii sau garantarea operatiunilor interbancare", a mai spus Ghetea. El a aratat ca nu au existat discutii privind subventionarea de catre stat a dobanzilor la credite bancare prin alte mecanisme decat cele care sunt deja in functiune.
Criza financiara globala a avut efecte in mai multe sectoare economice din Romania, precum industria auto, unde compania Dacia si-a intrerupt de mai multe ori productia, acuzand scaderea pietei interne din cauza taxei de poluare auto. "Decizia Guvernului de a renunta la plata TVA pentru lucrarile de reabilitare termica este binevenita, avand in vedere ca am solicitat acest lucru de multa vreme. Insa sunt neplacut surprins ca nu am fost consultati referitor la deciziile care trebuie luate pentru atenuarea efectelor crizei economice in piata constructiilor. In mod cert, numarul hotararilor privind impulsionarea pietei constructiilor ar fi fost mai mare", a declarat Laurentiu Ploseceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO)
"Dacia considera ca este o prima masura pozitiva (eliminarea taxei de poluare pentru automobilele noi - n.red.), dar care nu regleaza problema invaziei de vehicule uzate", a declarat Franois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia. "Referitor la eliminarea taxei de poluare pentru masini noi, este o decizie ce se ia in situatii de criza. Cand se iau masuri in timp de criza, nu puteam avea premisa ca sunt cele mai bune. Intentia Guvernului de a elimina taxa la prima vedere este o actiune curajoasa si in concordanta cu sloganul 'poluatorul plateste'", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia.
Potrivit APIA, in primele noua luni ale anului curent s-au importat pe piata locala 168.339 de autoturisme second-hand din Europa de Vest, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Daca cel ce polueaza mult plateste putin, potrivit actualei taxe de poluare, de ce cel care polueaza foarte putin sa plateasca mult? "Dar masura aceasta nu va stopa importul de masini second-hand, deoarece taxele aplicate acestora sunt mici", a subliniat Stroe.
 
 
 
Masuri propuse de Guvern
 
  • Dublarea alocatiilor bugetare din 2009 pentru constructia de locuinte
  • Subventionarea dobanzii pentru achizitiile de locuinte de catre tineri
  • Scutirea de impozit a dividendelor reinvestite
  • Stimulent de 1.000 euro pentru fiecare loc de munca nou creat, in cazul in care cel angajat era de trei luni somer.
  • Capitalul CEC majorat cu 250 de milioane de euro, pentru finantarea IMM-urilor
  • Suplimentarea cu 500 de milioane de euro a cheltuielor de investitii in agricultura
  • Lucrari de reabilitare termica a imobilelor fara plata TVA
  • Eliminarea taxei de poluare auto pentru vehicule noi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO