Eveniment

Guvernul a adoptat OUG care vizează cele trei zile nereglementate ce urmează expirării stării de urgenţă. Marcel Vela, ministrul de Interne: Prin Ordonanţa de Urgenţă se dă şi definiţia stării de alertă

Guvernul a adoptat OUG care vizează cele trei zile...

Autor: Laura Buciu, Mediafax

14.05.2020, 18:14 7755

Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care vizează cele trei zile nereglementate ce urmează expirării stării de urgenţă. Prin OUG se dă şi definiţia stării de alertă, a declarat, joi, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Marcel Vela a prezentat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile, spunând că urgenţa adoptării acestui proiect ţine cont de faptul că în 15 mai încetează efectele decretului prezidenţial 240/n 2020 de prelungire a Stării de Urgenţă în România.

„În acest context, obiectivul pentru care acesta a fost instituit, de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare, dat fiind că pericolul de răspândire a noului coronavirus există în continuare. Astfel, prin prezentul proiect de act normativ propunem modificarea unor acte normative un incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile, cum sunt OUG 21 / 2004, respectiv OUG 1 / 2014”, a spus ministrul de Interne.

În proiectul adoptat de Guvern se defineşte starea de alertă ca fiind „răspunsul la o situaţie de urgenţă, de amploare şi intensitate deosebită, determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar. proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”.

De asemenea, în OUG adoptată joi se reglează mecanismul de declarare, prelungire şi încetare a stării de alertă la nivel local, judeţean sau naţional, prin hotărâri ale comitetelor pentru situaţii de urgenţă.

„S-au stabilit şi criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum amploarea, densitatea şi infrastructura existentă în zonă. Sunt aduse clarificări în ceea ce priveşte conţinutul hotărârilor comitetelor pentru situaţii de urgenţă, care trebuie să cuprindă inclusiv măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns, asigurarea rezilienţei comunităţilor şi diminuarea impactului tipurilor de risc, condiţiile concrete de aplicare a acestor hotărâri şi destinatarii măsurilor”, a mai spus Vela.

Potrivit acestuia, Comitetul Naţional va funcţiona sub conducerea primului ministru, care va avea calitate de preşedinte. Comitetul va avea trei vicepreşedinţi: ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrărilor Publice şi secretarul de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost incluşi ca membri în Comitetul Naţional şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În baza noii OUG, joi seara va fi convocată prima şedinţă în noua formulă şi cu noua denumire, cea de Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO