Eveniment

Guvernul admite ca s-a inselat mult in tintele bugetare pentru 2006

19.04.2006, 00:00 20

"Reducerea drastica a cheltuielilor aferente bunurilor si serviciilor, asa cum a fost prevazuta in buget, nu este sustenabila si va conduce la acumularea de noi arierate. Acest element, combinat cu presiunea provenita din cresterile salariale recente, conduce la un deficit bugetar de 1% din PIB".

Ceea ce a avertizat Fondul Monetar International in concluziile preliminare ale Misiunii din februarie 2006 - ca bugetul adoptat de Parlament nu are sustinere in realitate - s-a intamplat.

Dupa doar trei luni de executie a bugetului, Guvernul pune in discutie dublarea deficitului bugetar pe 2005 - de la 0,5% la 0,9% din PIB, pentru ca si-a dat seama ca are nevoie de mai multe cheltuieli cu bunuriile si serviciile.

In total, cheltuielile cresc cu 3,3 mld. RON (930 mil. euro). Cresterea cheltuielilor se va baza doar partial pe majorarea deficitului, urmand sa fie acoperita in proportie de doua treimi din cresterea veniturilor cu 2 mld. RON (560 mil. euro). Astfel, veniturile bugetului consolidat sunt estimate acum la 29,6 mld. euro, fata de 29,1 mld. euro in bugetul adoptat anul trecut, in timp ce cheltuielile bugetului consolidat se vor ridica la 30,5 mld. euro, fata de 29,6 mld. euro. Guvernul da practic drumul la cheltuieli, care vor creste cu 930 mil. euro. Cea mai mare parte a banilor (27%) merge in infrastructura. Ministerul Transporturilor primeste 167 mil. euro, iar Ministerul Mediului 85 mil. euro, pentru inlaturarea efectelor inundatiilor. Insa cei mai multi bani in plus, relativ la bugetul adoptat, ii primeste Ministerul Integrarii Europene - 25 mil. euro, ceea ce inseamna o dublare a bugetului acestei institutii. Banii vor fi folositi pentru finalizarea mai multor proiecte de infrastructura care sa poata beneficia de fonduri structurale odata cu aderarea la UE la 1 ianuarie 2007.

"Cu banii primiti la rectificare vom finaliza studiile de fezabilitate si alte detalii tehnice, astfel incat odata cu momentul aderarii sa putem accesa fondurile", a declarat secretarul de stat in MIE Adrian Ciocanea. In plus, ministerul are nevoie sa angajeze peste 150 de oameni care sa se ocupe de proiectele de infrastructura, odata cu aderarea la UE, a declarat ministrul integrarii Anca Boagiu. De asemenea, ministerul mai are nevoie de bani pentru traducerea legislatiei romanesti in domeniul comunitar si expedierea ei la Bruxelles si pentru organizarea de traininguri cu autoritatile locale in vederea accesarii fondurilor structurale, dupa momentul aderarii la UE, a mai spus Boagiu.

Cancelaria primului-ministru vine pe locul trei, dupa Ministerul Mediului, in topul beneficiarilor. Ministerul Economiei primeste 30 mil. euro pentru investitii ale companiilor din subordine, ceea ce inseamna un buget majorta cu 11% fata de cel adoptat de Parlament in 2005. Cu 9% creste si bugetul alocat serviciilor secrete, care vor avea astfel de cheltuit 347 mil. euro, aproape cat Ministerul Sanatatii. Guvernul nu a prezentat necesitatea majorarii bugetului serviciilor secrete si nici defalcarea pe servicii a sumelor alocate in plus pentru aceasta zona.

Prin aceasta majorare semnificativa a cheltuielilor publice, cu 835 mil. euro, fara ca veniturile sa creasca corespunzator, Guvernul arata ca "lasa garda jos" in lupta cu inflatia si deficitul de cont curent in crestere. Aceasta desi la prezentarea bugetului in fata Parlamentului, in noiembrie anul trecut, Guvernul afirma: "Deficitul de 0,5% din PIB va sustine procesul de dezinflatie si va mentine deficitul de cont curent in limite rezonabile". Mai mult, structura noilor venituri estimate arata ca bugetul se va baza si anul acesta in primul rand pe consum.

Realitatea a contrazis estimarile de anul trecut: desi in bugetul adoptat consumul populatiei era estimat sa creasca cu doar 6,3%, pe primele doua luni ale acestui an vanzarile din comert de produse alimentare si nealimentare au crescut cu 25%, un ritm de crestere record.

Majoritatea consumului se face din import, astfel incat deficitul comercial a crescut cu peste 40% pe primele doua luni ale anului, chiar daca in februarie ritmul de crestere a mai scazut.

Si vanzarile de autoturisme din import au crescut puternic in primul trimestru - plus 40%.

Aceasta traiectorie a economiei s-a vazut in incasarile bugetare de pe primul trimestru, folosite de Guvern pentru a modifica estimarile de venituri pentru acest an. Astfel, incasarile din TVA cu 35% pe primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ca urmare, tinta de incasari pentru anul acesta s-a modificat la plus 19% la TVA fata de incasarile din 2005 fata de plus 16% tinta anterioara (deci un plus estimat de 251 mil. euro). De asemenea, la taxe vamale estimarea noua este de plus 14%, fata de -8% in bugetul adoptat, dupa ce la trei luni incasarile din taxe vamale au crescut cu 33% fata de anul anterior. Supraoptimista pare insa noua tinta de plus 33% incasari din impozitul pe venit, fata de plus 26% anterior, in conditiile in care la trei luni cresterea nu a fost decat de 25%.



BNR accepta majorarea deficitului

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a participat la sedinta in care responsabilii cu probleme economice din Guvern au hotarat majorarea substantiala a deficitului bugetar. Abaterea de la program a implementarii politicii fiscale figureaza printre clauzele de exonerare pe care BNR le poate invoca pentru a justifica o noua ratare a tintei de inflatie. Isarescu nu a dorit ieri sa comenteze asupra influentei majorarii deficitului bugetar din perspectiva strategiei de tintire a inflatiei. In schimb, BNR nu agreeaza proiectul privind introducerea cotei reduse de TVA la alimentele de baza, avand in vedere pierderile de venituri bugetare pe care aceasta le-a genera. Isarescu si-a exprimat recent ingrijorarea privind efectele inflationiste ale taxei pe viciu si ale unei eventuale majorari a TVA in 2007. In acelasi timp, seful BNR nu a comentat scenariul unei majorari a cotei de impozit de 16%, el evitand de altfel sa sugereze solutii alternative de crestere a incasarilor bugetare. (Razvan Voican)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO