Eveniment

Guvernul a majorat salariile medicilor. Alte categorii se aliniază la start

Guvernul a majorat salariile medicilor. Alte categorii se...

Autor: Iulian Anghel

27.08.2015, 00:04 350
Guvernul a aprobat ieri majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%, de la 1 octombrie, şi se pregăteşte să majoreze şi salariile altor categorii.

De astfel de majorări ar putea beneficia şi per­sonalul sanitar din cen­tre­le de asistenţă socială, precum şi medicii care lucrează în unităţile mi­litare. Potrivit unor surse guver­na­men­tale citate de Mediafax, minis­trul mun­cii Rovana Plumb a insistat ieri ca şi aces­te categorii să benefi­cie­ze de ma­jo­rări, dar premierul Victor Ponta ar fi ce­rut un calcul privind impactul bugetar.

Bugetul general conso­li­dat are la şapte luni un excedent de 7 miliarde de lei, cel mai mare din ultimii zece ani, ra­portat la perioa­dele similare din anii precedenţi.

De majorări nu beneficiază medicii de familie, care au un cu totul alt regim de remunerare.

Decizia guvernului de a majora salariile medicilor a stârnit un val de revendicări similar din partea profe­so­rilor şi a altor funcţionari. Impactul a fost socotit de guvern la 1,7 miliarde de lei anual, de majorări urmând să bene­ficieze sub 200.000 de angajaţi.

Majorările de salarii sunt criticate de econo­mişti care spun că, alături de reducerile de taxe, aces­tea vor afacta echi­librul bugetar.

„Măsura a fost luată de Guvern în scopul creşterii motivării perso­na­lului din sistemul pu­blic sanitar şi, implicit, a stopării migraţiei ca­dre­lor medicale către locuri de muncă din străină­tate“, s-a justificat ieri guvernul.

Din România au plecat în ultimii cinci ani peste 7.000 de medici. Colegiul Medi­cilor apreciază că anual 2,500 de medici părăsesc ţara pentru a lucra în străintate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO