Eveniment

Guvernul a lansat, la Ciugud, Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Guvernul a lansat, la Ciugud, Pachetul de măsuri pentru...

Autor: Andreea Tobias, Dragos Suciu

21.03.2016, 20:25 810

”Mi s-a părut foarte utilă această ieşire din Bucureşti pentru o astfel de lansare pentru că am vrut să facem într-un cadru care arată că astfel de programe pot să fie aplicate şi că ele dau rezultate. Sigur, a fost aici o întrebare legată de ocuparea forţei de muncă la sate şi dincolo de agricultură. Pachetul acesta pe care l-am propus nu vizează doar strict partea de agricultură şi partea de sector alimentar, ci şi partea de servicii sau de mici afaceri în mediul rural şi există în programul naţional de dezvoltare rurală finanţări adaptate care vizează măsuri care nu necesită cofinanţare din partea beneficiarilor, care pot să permită şi aducerea în mediului rural şi a celor care au plecat”, a declarat Cioloş.

"Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate” îşi propune să vină cu soluţii inovatoare de dezvoltare economică pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativă, implementarea măsurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) şi implementarea unor măsuri noi, precum acordarea de vouchere pentru zilieri şi meşteşugari independenţi, dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic agricol, implementarea programul Naţional ”Primul Utilaj Agricol”, constituirea unor instrumente de garantare şi creditare din surse naţionale sau dezvoltarea economiei rurale prin eco şi agro-turism”.

Premierul a spus că este important ca pachetul să fie asimilat şi utilizat de colectivităţile locale.

”Un astfel de pachet nu are nicio şansă dacă el nu e utilizat de cei care pot să-l implementeze. Şi aici nu e vorba doar de agenţiile de plăţi, ci e vorba de primării, de colectivităţile locale care pot să ia şi să combine diferite măsuri din acest pachet pentru a răspunde unor probleme locale specifice. Un alt element care e esenţial şi care-l vizăm şi noi în acest pachet este dezvoltarea unei, hai să-i spun, consultanţă specifică adaptată comunităţii locale”, a declarat premierul.

Cioloş a adăugat că a ales Ciugudul pentru lansarea pachetului deoarece este ”o comună în care s-au întâmplat multe lucruri cu fonduri europene în ultima perioadă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO