Eveniment

Guvernul a decis să plafoneze majorarea salariilor în educaţie, posibil prin angajarea răspunderii

Autor: Ovidiu Bărbulescu

31.03.2011, 20:28 33
Guvernul va promova în Parlament,posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ caresă plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând căeconomia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de50%.

Premierul Emil Boc a anunţat, lafinalul şedinţei de joi a Guvernului, că proiectul de act normativa fost discutat în primă lectură şi va fi transmis ConsiliuluiEconomic şi Social.

"Astăzi nu ne permitem să plătimmajorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Ar fi ideal şi dedorit, dar ar crea riscul compromiterii stabilităţii financiare", aspus Boc.

El a arătat că, din cauza unorpractici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la omajorare salarială cu 50%, iar alţii la o creştere mai mică, motivpentru care este nevoie de un act normativ care să reglementezeunitar acest sistem de salarizare.

Surse oficiale au declaratagenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul angajarea răspunderiipentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizării înînvăţământ pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nuse poate interveni prin ordonanţă de urgenţă, după ce CC a declaratneconstituţional un act similar Guvernului Tăriceanu.

La sfârşitul anului 2008, GuvernulTăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul deintrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământcu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ afost însă declarat drept neconstituţional la CurteaConstituţională, cu argumentul că amânarea creşterii salariilorprofesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul lamuncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de traidecent.

Ministrul Educaţiei, DanielFuneriu, a propus, joi, sindicatelor un proiect de act normativpentru uniformizarea salarizării în învăţământ, astfel încât ceicare au câştigat în instanţă majorarea salariilor să nu beneficiezede aceste sume şi să rămână cu salarii egale cu ale celorlalţiprofesori.

Secretarul general al FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat căministrul Daniel Funeriu le-a propus sindicaliştilor să accepteacest proiect de act normativ care prevede o grilă de uniformizare"în minus" a tuturor salariilor din educaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO