Eveniment

Guvernul a decis ca isi va angaja raspunderea pentru restructurarea bugetara

Guvernul a decis ca isi va angaja raspunderea pentru restructurarea bugetara

Dupa mitingul de ieri sindicatele ameninta cu greva generala si cu blocarea completa a Pietei Victoriei

19.05.2010, 23:48 43

Angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului poateatrage depunerea unei motiuni de cenzura. PNL si PSD au anuntat cavor recurge la acest gest, ceea ce ar putea insemna ca actulnormativ in discutie ar putea sa nu intre in vigoare nici saptamanaviitoare, o data limita anuntata de ministrul finantelor, SebastianVladescu pentru ca scrisoarea de intentie sa fie luata in discutiede boardul FMI in iunie.

Cel mai probabil, Guvernul ar putea sa-si angajeze raspunderea,luni pentru ca nu mai este timp in aceasta saptamana, Parlamentulavand joia programul de lucru pana la pranz. Apoi, mai este lasatun ragaz de trei zile pentru depunerea unei motiuni (adica panajoia viitoare).

Asadar, abia in cealalta saptamana ar putea fi dezbatuta sivotata motiunea.

Premierul a precizat ieri ca Guvernul va elabora un proiect delege privind reducerea deficitului bugetar si relansarea economiei,care va fi discutat mai intai in Coalitie si ulterior aprobat deExecutiv, in vederea asumarii raspunderii pe baza unui calendar alprocedurilor "aplicabil din iunie".

"Axa acestor masuri pe care le vom adopta va propun sa fiereducerea cehltuielilor bugetare si nu majorarea taxelor, si aiciam in vedere in special nemajorarea TVA si a cotei unice, casolutii alternative propuse de unii sau de altii. Cred ca in acestmoment solutia reducerii cheltuielilor bugetare care sa ne permitaincadrarea intr-un deficit de 6,8% pentru 2010 reprezinta solutiaviabila pentru viitorul acestei tari", a spus Boc.

Guvernul ramane pe pozitii si sustine ca va reduce toatesalariile cu 25% si toate pensiile cu 10%, lucru de neacceptatpentru sindicate care ameninta cu greva generala. Insa sindicateleameninta cu greva generala si cu blocarea completa a PieteiVictoriei.

"Nu vom mai pleca pana nu pleaca ei din aceasta cladire (sediulGuvernului - n.r.)", a declarat presedintele Cartel Alfa, BogdanHossu.

"Le reamintim azi guvernantilor ca atunci cand cetatenii mor defoame sunt indreptatiti sa-si manance conducatorii, daca nu sunt instare sa conduca, sa plece. Jos Guvernul!", a spus Hossu.

Masura grevei generale ar costa Romania 10 milioane de euro pezi, potrivit Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, care aanuntat ca ministrul finantelor nu renunta sub nicio forma laaplicarea reducerii uniforme a salariilor si pensiilor, dar aacceptat sa grabeasca actul normativ de combatere a evaziuniifiscale. Un astfel de act normativ - care prevede, intre altele, cabancile trebuie sa ofere Fiscului date despre clienti - s-a aflataseara pe masa de lucru a Guvernului.

Pe de alta parte, premierul a cerut ieri secretarilor de stat siconsilierilor care reprezinta statul in companii cu capitalminoritar de stat si in institutii financiare precum CEC siEximbank sa isi doneze indemnizatia de participare la sedinta,pentru o perioada de sase luni, intr-un fond de solidaritatesociala.

El a solicitat totodata ministrilor sa ii schimbe din functie peacei secretari de stat si consilieri care refuza sa isi donezeindemnizatia. Solicitarile au fost formulate in sedinta de miercuria Guvernului.

"Secretarii de stat sau consilierii care sunt membri in consiliide administratie din companii unde statul este actionar minoritar,ca si la CEC si Eximbank, sa doneze toata indemnizatia timp de saseluni, intr-un fond de solidaritate. Cine nu vrea sa fie schimbat deministri", a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO