Eveniment

Guvernul a adus lămuriri şi completări pentru aplicarea şomajului tehnic: Se poate acorda unei plaje mai largi de operatori economici. Banii se virează în 15 zile de la depunerea cererii

Guvernul a adus lămuriri şi completări pentru...

Autor: Răzvan Botea

30.03.2020, 00:05 3358

Ministrul muncii Violeta Alexandru a declarat vineri că guvernul a adus completări şi lămuriri la procedura de acordare a şomajului tehnic pentru companiile care întâmpină dificultăţi din cauza crizei coronavirusului.

Astfel, se acordă acest sprijin atât companiilor afectate indirect de mă­surile din ordonanţele militare (precum furnizorii din HoReCa), dar şi pentru întreprinderile mici afectate. „Am sim­plificat procedura de acces la aceste fon­duri în sensul în care pentru solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităţilor, respectiv pentru com­paniile a căror activitate este afectată de această epidemie total sau parţial, pe baza unei cereri, însoţită de o declaraţie simplă, la care se ataşează lista angaja­ţilor pentru care s-a dispus deja măsura întreruperii temporare a activităţii“, a declarat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a mai precizat că plăţile guvernamentale pentru acorda­rea şomajului tehnic se vor face către angajatori în 15 zile de la depunerea cererii. „Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic. Plăţile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât angajatorii să dispună la începutul lunii aprilie de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic. Astfel se va întâmpa şi la începutul lunii mai, pentru perioada aferentă lunii aprilie“, a explicat ea.

Dragoş Petrescu, preşdintele patronatului restaurantelor (HORA), spune că aceste măsuri, cerute de mediul de afaceri, sunt binevenite, în special pentru întreprinderile mici.

„Acum statul ia în calcul pentru acordarea acestui şomaj tehnic trei categorii de operatori economici: cei afectaţi direct, cei afectaţi indirect şi întreprinderile mici, cele care au foarte mare nevoie de aceste măsuri de fapt. Virarea ajutorului în temen de 15 zile este o măsură foarte binevenită pentru a asigura fluxul de bani în companie“, a declarat el pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO