Eveniment

Guvernul a adoptat strategia de vanzare a BCR: cat mai multi bani pentru pachetul de confort

27.05.2005, 20:11 29

Maximizarea pretului reprezinta unul din principalele criterii pe care se bazeaza forma finala a strategiei de privatizare a BCR, aprobata ieri prin hotarare de guvern.

Astfel, noua strategie prevede vanzarea catre un investitor strategic - institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau un grup de investitori strategici - a unui pachet de cel putin 50% plus o actiune din capitalul social total al BCR, reprezentand cota reconstituita din cota partiala sau totala ramasa in proprietatea statutului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC. Strategia anterioara prevedea vanzarea a 51% din actiuni.

Statul nu mai are in portofoliu decat 36,8% din actiunile bancii, insa prin rascumpararea integrala a pachetului de 25% plus doua actiuni aflat in posesia BERD si IFC, ar reconstitui un pachet majoritar de circa 62%. Aici intervine obiectivul de maximizare a pretului: statul nu va vinde direct un pachet de control confortabil, de peste 50% plus o actiune, decat investitorului strategic care va oferi o prima peste pretul pe actiune platit pentru pachetul suplimentar de pana la 62%.

Potrivit hotararii de guvern, pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decat pretul pe actiune platit de BERD si IFC pentru pachetul de 25% plus doua actiuni. Cele doua institutii au platit 222 mil. $ pentru circa 198 de milioane de actiuni.

In cazul in care nu ar fi vandute toate actiunile detinute de catre stat, strategia prevede varianta vanzarii pe piata interna sau externa de capital a unui pachet de cel mult 11,8825% din capitalul social al BCR.

In ceea ce priveste criteriile de selectie a investitorului, premierul Calin Popescu-Tariceanu mentioneaza experienta in retail a investitorului. "Vrem sa pastram specificul actual al BCR", afirma Tariceanu. Un asemenea criteriu ar putea insa crea dificultati unui potential investitor precum Deutsche Bank, care desi este unul din cele mai mari nume ale pietelor financiare internationale, nu a dezvoltat o strategie solida de retail.

Alaturi de Deutsche Bank, si-au mai exprimat intentia de a participa la privatizarea BCR banci precum Intesa, UniCredito si BNP Paribas, ceea ce arata insa ca numarul pretendentilor nu este, de fapt, foarte mare. Pana la momentul depunerii ofertelor ferme, ramane de vazut cum se vor transa si zvonurile din ce in ce mai insistente privind o eventuala preluare a HVB Bank de catre grupul italian UniCredito. Si HVB se anuntase drept competitor in cursa pentru BCR, insa recentul precontract de fuzionare a filialei din Romania cu Banca Tiriac restrange perspectivele de participare si la privatizarea BCR sau CEC, avand in vedere efortul financiar necesar si situatia relativ dificila a grupului german din acest punct de vedere.

"Publicarea anuntului pentru primirea expresiilor de interes se va face imediat dupa aparitia in Monitorul Oficial a strategiei de privatizare. Apreciez ca vom publica anuntul undeva, la mijlocul saptamanii viitoare, joi, cel mai tarziu, vineri", a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.

Procesul prevede si o etapa de preselectare a investitorilor, pe baza criteriilor stabilite. Guvernul a hotarat sa mentina firma Daiwa Securities drept consultant in procesul de privatizare.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu estimeaza ca BCR va fi vanduta pana la sfarsitul acestui an.

In prezent, structura actionariatului este urmatoarea: BERD si IFC detin 25% plus doua actiuni din capitalul social, Asociatia Salariatilor detine 8%, SIF-urile 30%, iar AVAS 36,8825%.

In cursul anului 2003, BCR a fost lansata la privatizare de doua ori, insa fara succes in lipsa unor pretendenti considerati eligibili.

Privatizarea BCR reprezinta unul din principalele angajamente prevazute in acordul incheiat cu FMI in vara anului trecut. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO