Eveniment

Guvernele statelor ar putea fi nevoite să ofere asigurări în cazul viitoarelor restricţii antiepidemice, în contexul în care sectorul privat nu se poate descurca singur

Guvernele statelor ar putea fi nevoite să ofere...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

11.05.2020, 16:48 85

Guvernele statelor trebuie să contribuie la acoperirea unor procente din poliţele de asigurare în cazul viitoarelor restricţii antiepidemice, în contexul în care sectorul privat nu se poate descurca singur, anunţă Autoritatea de profil din Uniunea Europeană.

Cele mai multe ţări au introdus restricţii stricte pentru a opri răspândirea coronavirusului, forţând multe companii să îşi suspende activităţile şi să plaseze angajaţi în şomaj tehnic. Companiile depun eforturi pentru a obţine compensaţii din partea firmelor de asigurări, în contexul unei recesiuni.

Unele state americane analizează posibilitatea modificării retroactive a contractelor de asigurări, iar autoritatea de reglementare din Marea Britanie cere clarificări din partea instanţelor judiciare.

Gabriel Bernardino, preşedintele Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Profesionale (EIOPA), a declarat că ar fi greşit să fie schimbate retroactiv clauzele contractuale, argumentând că a fost imposibil pentru firmele de asigurări să controleze riscuri precum suspendări ale activităţilor economice care nu sunt cauzate de inundaţii ori incendii.

"Dacă vrem cu adevărat să construim mai multă rezistenţă în societăţi pentru situaţii precum această pandemie, există necesitatea clară de a introduce mecanisme de acoperire. Să fiu sincer, cred că este posibil doar prin combinarea elementelor publice şi private. Nu cred că este posibil ca industria de asigurări să acopere singură astfel de situaţii", a declarat Gabriel Bernardino, citat de agenţia Reuters.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite analizează deja ce roluri ar putea juca statul în asigurări de pandemie în viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO