Eveniment

Guvernatorul Mugur Isărescu: Deficitul comercial s-a accentuat acolo unde am crede că avem potenţial, la alimente. Ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere

Guvernatorul Mugur Isărescu: Deficitul comercial s-a...

Autor: Dan Straut

09.02.2018, 12:31 1462

Deficitul comercial s-a accentuat „acolo unde am crede că avem potenţial, la alimente” şi „ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere”, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„Deficitul comercial ne preocupă foarte mult. A crescut acolo unde am crede că avem potenţial - la alimente şi produse agroalimentare. Ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere. Avem 14% din suprafaţa pe care se cultivă mere în Uniunea Europeană, dar livrăm doar 3% din producţie. Asta înseamnă, desigur, şi îmbătrânirea livezilor, dar şi o competitivitate foarte scăzută a preţurilor”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a unui nou Raport asupra inflaţiei.

Citiţi aici: România ocupă locul doi în UE la suprafaţa cultivată cu meri, dar importă mere de 21,5 mil. euro din Polonia

„Observăm importuri foarte mari la fructe, dar nu numai la citrice, ci şi la produse pe care le putem obţine aici, în România. Indicii de competitivitate ai industriei alimentare sunt reduşi, randamentele sunt scăzute şi capacităţile de producţie sunt subutilizate în industria alimentară”, a spus guvernatorul BNR.

Raportul asupra inflaţiei, prezentat vineri, conţine un întreg capitol referitor la industria alimentară, a mai menţionat Mugur Isărescu.

BNR a majorat prognozele de inflaţie, de la 3,9% la 5% pentru trimestrele I şi II 2018 şi de la 3,2% la 3,5% pentru sfârşitul anului.

„Pentru 2018 şi 2019, preţurile administrate vor avea cea mai mare pondere în creşterea inflaţiei”, a mai spus guvernatorul. De asemenea, „riscuri de creştere a inflaţiei mai mare decât cea prognozată de noi vin din politica fiscală de venituri şi din tensiunile de pe piaţa muncii”.

Până în prezent, prognoza de inflaţie a BNR a fost de 3,9% pentru trimestrul I 2018, apoi 3,8% pentru trimestrul II, 3,5% pentru trimestrul II şi 3,2% pentru trimestrul IV, ţinta fiind menţinută la 2,5% şi pentru 2017, şi pentru 2018.

Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat miercuri un nou Raport asupra inflaţiei şi a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.

Totodată, forul a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

Consiliul de administraţie al BNR a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO