Eveniment

Guvernatorul BNR cere bancilor sa fie mai intelegatoare cu intreprinderile mici si mijlocii

17.05.2005, 20:14 11

Bancile comerciale trebuie sa fie mai active, sa inteleaga problemele intreprinderilor mici si mijlocii si sa acorde consultanta celor care doresc sa primeasca finantare, a declarat ieri, in cadrul Conventiei Mondiale a IMM, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Bancile nu trebuie sa ramana prizoniere ale prejudecatii conform careia planurile de afaceri ale firmelor mici si mijlocii sunt insuficiente si necredibile. Chiar daca in ultima perioada a avut loc o explozie a creditelor acordate de banci, multe dintre ele sunt reticente sa finanteze pentru IMM", a precizat Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca, de cele mai multe ori, explicatia bancilor in privinta reticentei fata de acordarea de credite pentru IMM este ca nu exista piata. "Bancile trebuie sa inteleaga ca piata se creeaza", a spus Isarescu.

Acesta a adaugat insa ca temerile bancilor comerciale sunt uneori justificate, pentru ca nu se pot acorda finantari pe baza unor planuri de afaceri si garantii neacoperite.

"Intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa rezolve trei probleme extrem de importante, respectiv dezvoltarea capacitatii antreprenoriale, intelegerea principiilor de functionare a bancilor comerciale si imbunatatirea accesului la finantare", a mentionat guvernatorul BNR. In opinia sa, limitarea accesului la finantare a IMM este determinata de lipsa de experienta a managerilor in intocmirea dosarelor de credit.

In plus, Isarescu a aratat ca bancile comerciale au rolul de a dezvolta afaceri si nu sa faca opere de caritate.

"Aceste probleme trebuie abordate cat mai rapid pentru ca, in curand, vor aparea multe presiuni concurentiale care vor afecta cel mai mult IMM", a mai spus Isarescu.

Oficialul BNR a mai explicat ca in Romania situatia pare sa fie oarecum paradoxala, in conditiile in care IMM se plang ca au acces limitat la finantare, in timp ce Banca Nationala sterilizeaza sume ridicate de lichiditati de pe piata.

"Exista categoric un exces de lichiditati deoarece Romania, pe fondul intrarii in NATO si al semnarii tratatului de aderare la UE, s-a confruntat cu intrari masive de capital, iar economia reala nu este in masura sa absoarba acest capital si sa-l utilizeze eficient", a mai precizat Isarescu.

Guvernatorul BNR a apreciat ca aceasta perioada paradoxala trebuie scurtata cat mai mult.

"Banca Nationala a Romaniei trebuie sa gaseasca solutii pentru a grabi cresterea capacitatii de absorbtie a tarii, in conditiile acestui exces de capital. Vom face acest lucru prin reducerea nivelului si volatilitatii ratei inflatiei si prin scaderea dobanzilor", a mai aratat Isarescu.

Conventia Mondiala a IMM se desfasoara in perioada 15-18 mai, la Bucuresti, si reuneste reprezentanti ai organizatiilor de profil din intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO