Eveniment

Gruia Stoica, GFR: Cu cât intrăm mai târziu la CFR Marfă, cu atât va fi mai greu pentru că vom găsi o situaţie diferită de cea prezentată în caietul de sarcini

Gruia Stoica, GFR: Cu cât intrăm mai târziu la CFR...

Autor: Iulian Anghel, Mirabela Tiron

24.07.2013, 20:29 432

Gruia Stoica, proprietarul GFR, care a fost desemnat câştigător în licitaţia pentru  privatizarea CFR Marfă a comentat disputa preşedinte-premier legată de intenţia Guvernului de a cere avizut Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în privinţa vânzării pachetului de 51% din acţiunile operatorului de transport de cale ferată.

Gruia a spus că nu îl interesează aspectele legate de „ia tu mingea, dă-mi tu mingea“ cu referire la disputa politică: „Cu siguranţă că aştept să semnez contarctul. Cu cât intrăm mai târziu în companie, cu atât va fi mai greu pentru că vom găsi o situaţie diferită de cea prezentată în caietul de sarcini“.

GFR a câştigat licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, cu preţul de 202 milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiuni. În cursa pentru privatizare s-au mai înscris americanii de la OmniTRAX şi asocierea Transferoviar Grup şi fondul austriac DonauæFinanz, care s-au retras pe parcursul privatizării.æ Pe parcursul privatizării, specialişti din transport feroviar şi consultanţii economici au atras atenţia că procesul este viciat din cauză că Transporturile au schimbat condiţiile de participare şi au şters datoriile CFR Marfă către bugetul de stat în timpul privatizării. CFR Marfă a finalizat anul trecut cu afaceri de 217 mil. euro şi pierderi nete de 91 mil. euro.
 

Gruia Stoica, care deţine cel mai mare transportator de marfă pe calea ferată, GFR, s-a înscris şi la licitaţia pentru privatizarea transportatorului feroviar de marfă din Croaţia şi a câştigat-o. El s-a mai înscris la licitaţia pentru privatizarea transportatorului feroviar de marfă BDZ Cargo din Bulgaria, unde momentan a fost amânat procesul.
În România, piaţa de transport marfă pe calea ferată este de circa 50 de milioane deæ tone de marfă iar ca valoare se ridică la circa 500 mil. euro, potrivit datelor din piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO