Eveniment

Greva profesorilor, contestata in instanta dupa o saptamana de la declansare

15.11.2005, 19:10 21

La o saptamana dupa ce profesorii au oprit lucrul, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a cerut instantei sa suspende greva generala si sa o declare ilegala, fapt care - potrivit liderilor sindicali din educatie - tensioneaza situatia, inainte ca profesorii sa decida daca accepta sau nu oferta guvernului.

Conducerea MEdC a cerut in instanta incetarea grevei profesorilor, o alta solicitare adresata magistratilor vizand legalitatea acestei actiuni sindicale, a declarat ieri Mircea Muresan, director in cadrul ministerului.

Potrivit legii conflictelor colective de munca, administratia - in acest caz MEdC, in calitate de autoritate centrala - se poate adresa instantei pentru a cere incetarea grevei si, respectiv, declararea ei drept ilegala. In cazul in care solicitarile administratiei sunt admise de instanta, greva continua pe raspunderea sindicalistilor, care pot fi trasi la raspundere pentru pagubele determinate de organizarea protestului.

Liderii sindicali critica modul in care a decis MEdC sa actioneze, aratand ca au primit citatia la tribunal dupa ora stabilita pentru termenul de judecata. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a primit ieri la ora 11.00 citatia privind judecarea cauzei la ora 8.30, la Tribunalul Bucuresti, a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI.

"Acest demers mi se pare o totala lipsa de respect si dispret, aroganta chiar din partea secretarului de stat Paloma Petrescu - care s-a ocupat de proces, pe sub masa, cu girul noului ministru, chiar in timp ce negocia cu noi. Cred ca acest demers a pus intr-o situatie ricola intreg guvernul, pe premier si, mai mult, pe presedinte, care negociau cu noi in acest timp. Practic, ei (premierul si presedintele - n.r.) recunosteau ca cererile noastre sunt pertinente, in timp ce oamenii din minister contestau conflictul", a afirmat Cornea.

"Era exact demersul care sa ne determine sa nu semnam acordul", a mai spus presedintele FSLI.

Totodata, Razvan Bobulescu, presedintele federatiei Sindicale "Alma Mater", a declarat ca a primit tot ieri la ora 9.45, citatia prin care i se cerea sa fie prezent la tribunal la ora 8.30, in aceeasi zi.

"Vor sa declare greva ilegala. Este cel mai abject gest pe care il putea face un ministru al educatiei care provine din randurile noastre", a precizat Bobulescu.

La randul sau, Marius Nistor, presedintele executiv al federatiei "Spiru Haret", a declarat ca "este dreptul ministerului sa ceara instantei sa declare greva ilegala, dar asta nu face decat sa tensioneze situatia".

Intrebat daca federatia sa va semna acordul cu guvernul, Nistor a spus ca nu el este cel mandatat sa decida acest lucru, ci oamenii din teritoriu, o decizie in acest sens urmand a fi luata in urma discutiilor cu acestia.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca oferta de finantare a invatamantului cu 5% din PIB si propunerea de majorare cu 8% a salariilor profesorilor reflecta disponibilitatea guvernului si posibilitatile economiei, autoritatile neavand un plan de rezerva daca greva nu va fi suspendata. "Din pacate, nu exista un plan B. Eu cred ca oferta de finantare a invatamantului la nivelul de 5% din PIB dovedeste disponibilitatea noastra de a investi in educatie pentru elevi si studenti. Din aceasta perspectiva, cred ca problema salariala trebuie sa treaca pe planul doi", a spus Tariceanu.

In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ieri ca Birourile Permanente ale celor doua Camere au fost informate ca bugetul pe 2006 va intra in dezbaterea plenului, fara modificarea procentului alocat educatiei. El a mentionat ca reprezentantul guvernului a precizat membrilor Birourilor Permanente ca alocatia bugetara pentru educatie ramane la nivelul a 3,9% din PIB, urmand ca anul viitor, eventual, sa se faca unele modificari.

Pana la inchiderea editiei, cadrele didactice din 25 de judete au decis sa continue greva generala, nemultumite de propunerile guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO