Eveniment

Greşeală de estimare sau dezinteres? În mai multe judeţe nu mai sunt locuri libere pentru vaccinare, în timp ce în judeţe vecine apar mii de locuri disponibile. Hunedoara: doar trei centre din 10 deschise, zero locuri. Gorj, judeţ vecin, nouă din 10 centre deschise, 8.000 de locuri

Distribuţia dozelor de vaccinare nu reuşeşte să ţină pasul cu programările din platforma naţională, astfel că mai multe judeţe nu mai au niciun loc disponibil pentru programare la doar o zi de la începutul vaccinării în etapa a doua. Sunt însă şi zone unde se pot face programări, judeţe cu 1.000 până la 8.000 de locuri disponibile, lucru care pune presiune pe centrele de vaccinare.

Reprezentanţii autorităţilor, de la Valeriu Gheorghiţă, şeful comitetului de vaccinare, până la Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii ştirii pentru a explica anomalia din mai multe judeţe cu privire la programare.

Dacă în judeţele Dâmboviţa, Argeş, Hunedoara oamenii nu se pot înscrie în centrele deschise pentru vaccinare, în judeţe precum Alba sunt circa 1.000 de locuri libere, în Caraş Severin sunt 3.600 de locuri libere, în Gorj apar 8.500 de locuri în total, iar în Mehedinţi sunt circa 2.000 de locuri disponibile. Ziarul Financiar prezintă câteva imagini din platforma de vaccinare pentru programarea unei persoane de peste 65 de ani, aşa cum arată datele la ora 12.

„Suntem blocaţi. Astăzi avem 11 oameni programaţi, mâine avem 50, dar poimâine cred că depăşim 100 de programări. Nu avem doze, oamenii se înscriu cu viteza luminii. Suntem la început, trebuie să ne obişnuim, este în continuă schimbare numărul de programări. Facem aprovizionare din două în două zile, estimările se modifică de la o zi la alta, e greu pentru echipele de vaccinare să le vină 100 de oameni zilnic”, a spus Camelia Lăcătuşu, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Novaci din judeţul Gorj.

În cadrul acestui spital sunt 1.910 locuri disponibile la momentul transmiterii acestei ştiri.

De faptul că nu sunt doze se plânge şi şeful DSP Gorj, Narcis Stoian: „Vă spun sigur că nu sunt doze, eu acum trimit maşina la centrul regional la Craiova după vaccinuri pentru că nu sunt, am luat duminică şi s-au terminat. Nu ştiu ce arată platforma, nu DSP se ocupă cu platforma. Eu solicit la două zile doze pentru că este în continuă dinamică. Eu astăzi fac o solicitare pentru trei zile, dar în a treia zi poate creşte numărul de solicitanţi, platforma fiind deschisă. De la centrul regional de la Craiova de unde ne aprovizionăm ne dau o cantitate limitată. Chiar dacă am nevoie de 2.000 de doze, ei nu pot să îmi dea mai mult de 1.170 cât are o cutie pentru că ar rămâne restul judeţelor fără. Facem estimări pe baza programărilor de la ora actuală”, a explicat Narcis Stoian.

Oamenii sunt trimişi dintr-un judeţ în altul

O persoană care vrea să se vaccineze în Hunedoara spune că din call center l-au repartizat să meargă în judeţul Alba pentru vaccinare, ceea ce înseamnă un drum de 130 de km, în condiţiile în care răspândirea pandemiei este în continuare la un nivel ridicat. Reprezentanţii DSP Hunedoara nu au putut fi contactaţi.

„După mai bine de trei ore de stat pe telefon, am aflat că nu mai sunt locuri şi vaccinuri disponibile pentru judeţul Hunedoara, cu recomandarea să sunăm zilele următoare. Oare nu te pot înscrie peste o săptămână sau două să nu mai stăm cu orele la telefon şi să primim cumva acelaşi răspuns?”, se întreabă un alt pacient pe o reţea de socializare.

Platforma naţională de vaccinare nu a fost disponibilă pentru programări timp de mai multe ore în primele zile de la funcţionare, din 15 ianuarie, iar la nivel naţional mai sunt puţine doze de vaccin, în condiţiile în care a cincea tranşă din vaccinul Pfizer este de doar 87.000 de doze şi urmează să ajungă în România astăzi. La nivel naţional, din 15 ianuarie până în 18 ianuarie, peste 300.000 de persoane au fost programate, potrivit datelor oferite de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.