Eveniment

Grecii de la Piraeus au vândut subsidiara din România către fondul de investiţii J.C Flowers după mai bine de un an de discuţii

Grecii de la Piraeus au vândut subsidiara din România...

Autor: Dragoş Dinu, Cristina Roşca

21.12.2017, 19:30 9206

Fondul de investiţii J.C Flowers a preluat subsidiara locală a Piraeus Bank de la banca grecească cu acelaşi nume şi îşi face astfel oficial intrarea pe piaţa bancară românească după o îndelungată perioadă de negocieri. Între cele două părţi s-au purtat discuţii şi anul trecut, însă dealul a picat din cauza unor neconcordanţe legate de preţul tranzacţiei.

Fondul a reluat însă negocierile şi a câştigat procesul de preluare în care s-a luptat cu grupul ungar OTP Bank. J.C Flowers a mai încercat să intre pe piaţa locală şi prin preluarea băncii Carpatica, însă şi acolo dealul a picat. Fondul voia să cumpere Piraeus Bank şi banca Carpatica şi să creeze un grup care să îi permită o vizibilitate mai mare pe piaţa bancară locală.

Intrarea fondului american de investiţii JC Flowers în România demonstrează că  există interes pentru sistemul bancar local, unde activează 36 de jucători. Piraeus este un jucător de talie medie, anul trecut ocupând locul 13 în piaţă cu o cotă de 1,67%.  

Tranzacţia dintre J.C Flowers şi grupul Piraeus aşteaptă acordul BNR şi al fondului de stabilitate financiară din Grecia. 

„Vânzarea operaţiunilor noastre bancare în România reprezintă o etapă majoră în ceea ce priveşte execuţia angajamentelor planului de restructurare al grupului, aşa cum au fost convenite cu Direcţia Generală de Administraţie a Concurenţei Comisiei Europene, precum şi punerea în aplicare a planului strategic, Agenda 2020”, explică Christos Megalou, directorul executiv al Grupului Piraeus.

Acesta se declară încântat de faptul că subsidiara locală a Piraeus Bank a fost preluată de J.C Flowers, una dintre cele mai puternice firme de private equity cu o experienţă semnificativă în zona serviciilor financiare.

La rândul său, Christopher Flowers, CEO şi director general al J.C Flowers declară că Piraeus Bank România dispune de lichidităţi şi active sănătoase într-o economie care a înregistrat cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană. „Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Piraeus Bank la finalizarea achiziţiei şi să creăm o bancă puternică în sectorul bancar din România”,

Firmele de avocatură White & Case LLP şi Schoenherr şi Asociaţii au consiliat Piraeus Bank în tranzacţia cu J.C Flowers.

  
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO