Eveniment

Grecia - România: Cine câştigă meciul economic ?

Grecia - România: Cine câştigă meciul economic ?

Autor: Ştefan Stan

21.10.2013, 16:28 1546

Din punct de vedere financiar, Grecia, echipa cu care România se va confrunta la barajul pentru Campionatul Mondial, este mai puternică, lotul elen având o valoare de 71,5 milioane de euro, în timp ce tricolorii sunt evaluaţi la 56 de milioane de euro, conform datelor prezentate de transfermarkt.com. 

Căpitanul echipei naţionale, Vlad Chiricheş, este cel mai scump fotbalist român, având o valoare de piaţă de 9,5 milioane de euro.  De partea grecilor, cea mai mare valoare de piaţă o are Sokratis Papastathopoulos, fiind evaluat la 10 milioane de euro.

► România va juca cu Grecia la barajul pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2014

În confruntarea economică, cele două ţări au avut de înfruntat perioade dificile, în contextul recesiunii economice, dar România a găsit deja drumul către creşterea economică, în timp ce Grecia se luptă încă cu criza.

PIB-ul României în 2012 a fost de 124 de miliarde de euro, sub nivelul de 182 de miliarde de euro al Greciei.

Deşi PIB-ul Greciei este mai mare, economia elenă scade în continuu de 4 ani, în timp ce România recuperează terenul pierdut. În 2012, PIB-ul Greciei a avut o scădere de 6,4%, în timp ce România a avut o creştere de 0,7%, conform Eurostat.

În România, PIB-ul pe cap de locuitor este de 6.200 de euro, faţă de 17.200 de euro cât au grecii.

În România, salariul mediu este cu mult sub cel grecesc, muncitorii români fiind plătiţi în medie cu 350 de euro, în timp ce grecii primesc 915 euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO