Eveniment

Goldmaniştii, la egalitate cu economiştii în stabilirea politicilor economice din SUA

Goldmaniştii, la egalitate cu economiştii în...

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2016, 00:04 518

Se pare că Gary Cohn va părăsi Goldman Sachs, unde este preşedinte şi COO, pentru a deveni director al Consiliului Economic Naţional (CEN) al lui Donald Trump.

Aceasta nu este o traiectorie de carieră unică, scrie Justin Fox, editorialist la Bloomberg.

Primul director al CEN, consiliu pe care preşedintele Bill Clinton l-a creat în 1993 pentru a coordona politica eco­nomică, a fost Robert Rubin, fost co-preşedinte şi partener Goldman. Apoi, în 2002, celălalt copreşedinte al Goldman, Stephen Friedman, a devenit director al CEN-ului lui George W. Bush.

Dacă Gary Cohn va prelua această poziţie, numărul foştilor executivi de la Goldman aflaţi la conducerea CEN îl va egala pe cel al economiştilor.

Prezenţa în continuare solidă a foştilor executivi de la Goldman Sachs în Washington este un fapt demn de remarcat.

În plină criză financiară era greu de imaginat că vechea legătură Goldman-Washington va fi reînnodată.

Însă deşi a înclinat clar mai mult către Google decât Goldman, preşe­dintele Obama l-a desemnat totuşi pe Gary Gensler, fost executiv la Gold­man, la con­ducerea CFTC (Commo­dity Futures Trading Commission).

Cu Cohn la conducerea NEC şi Steve Mnuchin, fost partener Gold­man, ca secretar al Trezoreriei, Trump va avea doi foşti Goldman-işti în ceea ce au constituit în ultimul sfert de secol cele mai importante două poziţii din politica economică dintr-o administraţie, scrie editorialistul Bloomberg.

Deci Guvernul Sachs a revenit. Sau poate nu a dispărut niciodată, scrie Justin Fox. Acest fapt demonstrează interesul faţă de politică şi servicii publice pe care Goldman pare să-l cultive partenerilor săi, însă în acelaşi timp se bate cap în cap cu mesajul populist transmis de campania lui Trump.

Cât despre economişti, care în anii ’90 şi 2000 preluau din ce în ce mai multe rolul de top în Washington şi în întreaga lume, pare clar că era Trump va fi o perioadă în care aceştia vor avea o influenţă mult mai redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO