Eveniment

Gigantii de stat vad venituri in crestere, dar nu sunt la fel de optimisti cand vine vorba de profit

Gigantii de stat vad venituri in crestere, dar nu sunt la fel de optimisti cand vine vorba de profit
24.02.2010, 23:15 26

Desi sunt destul de prudente, estimarile de crestere aveniturilor avansate de marile companii energetice pentru acest anvin in contextul in care cei mai multi jucatori au fost confruntatianul trecut cu o scadere a businessului sau in cel mai bun caz cu ostagnare a incasarilor pe fondul efectelor crizei economice.

Astfel, in total, primele sase companii ca marime din sectorulenergetic, respectiv Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica,Nuclearelectrica, Complexul Energetic Turceni si Transgaz, cred cavor genera venituri totale de 13,7 miliarde de lei (3,3 miliarde deeuro), mai mari comparativ cu 2009, insa doar doua cred ca vordeveni si mai profitabile in primul an dupa criza de anultrecut.

Spre exemplu, in cazul Romgaz, companie care asigura circajumatate din productia nationala de gaze naturale, desireprezentantii companiei estimeaza o usoara scadere a productiei degaze pentru anul acesta, estimarile indica venituri aproapesimilare cu cele din 2009 si un profit net cu 25% mai marecomparativ cu anul trecut.

"Productia Romgaz de gaze naturale in anul 2009 a fost de 5,78miliarde de metri cubi, iar cantitatea estimata pentru anul 2010este de 5,70 miliarde de metri cubi. Fata de anul 2008, livrarilede gaze naturale ale Romgaz Medias au crescut cu aproximativ 1,8%in anul 2009", spun reprezentantii companiei.

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare unitate de productiedin bazinul Olteniei, are la randul sau estimari prudente in ceeace priveste veniturile. "Restrangerea activitatii mai multorconsumatori traditionali de energie, mai ales in lunile cutemperaturi scazute, precum si efectele crizei financiare au dus laestimari modeste pentru acest an", au precizat recentreprezentantii companiei.

Transelectrica, transportatorul national de energie electrica,se bazeaza pentru anul acesta pe venituri de 2,7 miliarde de lei(668 de milioane de euro) in contextul in care compania a estimatpentru 2010 o crestere a consumului de energie de pana la 3% dupacaderea de 8,3% inregistrata in 2009 pe fondul crizei.

Transgaz, transportatorul national de gaze naturale, estimeazavenituri in crestere cu peste 10% in contextul in care companiaprognoza o crestere a consumului de gaze naturale de circa 10% anulacesta dupa ce in 2009 consumul de gaze naturale a scazut la nivelnational cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO