Eveniment

Germania, văzută la un moment dat drept un model în combaterea coronavirusului, nu reuşeşte să îşi păstreze titlul de-a lungul pandemiei: „Până şi Marocul vaccinează mai repede”

Centru de vaccinare anti-COVID-19 din Dresda, landul Saxonia

Centru de vaccinare anti-COVID-19 din Dresda, landul Saxonia

Autor: Eduard Ivanovici

07.03.2021, 00:00 1980

Germania este faimoasă pentru Vorsprung durch Technik, know-how al industriei şi competenţă generală. Aşa că nu este de mirare de ce programul de vaccinare a devenit în doar câteva luni o ruşine naţională, scrie Financial Times.

Până acum, autorităţile au administrat doar 6,2 milioane de doze ale vaccinului anti-COVID-19, faţă de 75,2 milioane în SUA şi 21 de milioane în Marea Britanie. În plus, circa 2,3 milioane de doze rămân neutilizate.

„Până şi Marocul vaccinează mai repede decât Germania”, spune Marco Buschmann, parlamentar din cadrul Partidului Democrat Liber (FDP), aflat în opoziţie.

Recent, prima pagină a publicaţiei Bild Zeitung a afişat textul „Dragi britanici, vă invidiem”. Regatul Unit a anunţat că va încheia perioada de carantină pe 21 iunie, în timp ce Germania „nu prezintă nicio speranţă”, reiese din paginile cotidianului.

De-a lungul primului val al pandemiei, Germania a fost văzută drept un stat model, de vreme ce a adoptat din timp măsurile de carantină, a lansat un program eficient de monitorizare a contactelor persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 şi a redus semnificativ numărul de cazuri, înregistrând una dintre cele mai mici rate de infectare din Europa.

Însă al doilea val a lovit mult mai puternic ţara, având în vedere că noua variantă a virusului din Marea Britanie a îngreunat constant eforturile de controlare a focarelor. Lockdown-ul impus în decembrie se află şi acum în picioare, iar ritmul de vaccinare a spulberat speranţele unei reveniri rapide la normalitate.

„Situaţia era suficient de rea în condiţiile în care UE a rezervat prea târziu un număr mult prea mic de vaccinuri, însă acum dozele rămân depozitate şi nu pot fi folosite. Este un adevărat scandal”, spune Ulrich Weigeldt, şeful Asociaţiei Germane a Medicilor Generalişti.

În prezent, Germania numără 70.924 de decese provocate de coronavirus, în timp ce rata de vaccinare este de 7,43 doze per 100 de oameni, sub ţări precum Maroc (10,68), Chile (17,82) şi Serbia (20,63).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO