Eveniment

Germania a avut cea mai proastă performanţă din marile economii în 2023: Inflaţia ridicată, creşterea ratelor dobânzilor şi costurile ridicate ale energiei au făcut ca PIB-ul celei mai mare economii europene să se contracte cu 0,3% anul trecut

Germania a avut cea mai proastă performanţă din marile...

Autor: Ştefan Stan

16.01.2024, 09:15 147

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,3% anul trecut, în condiţiile în care inflaţia ridicată, creşterea ratelor dobânzilor şi costurile ridicate ale energiei au făcut ca cea mai mare economie europeană să fie una dintre cele mai slabe din lume, potrivit unei prime estimări publicate luni.

Declinul economiei germane în 2023 se adaugă la ceea ce a fost un început de an sumbru pentru ţară, care a fost afectată de greve naţionale ale trenurilor din cauza orelor de lucru şi de proteste perturbatoare ale fermierilor împotriva reducerilor subvenţiilor pentru combustibil.

"Dezvoltarea economică generală a scăzut în Germania în 2023 într-un mediu care continuă să fie marcat de multiple crize", a declarat Ruth Brand, preşedintele biroului federal de statistică.

Biroul de statistică a declarat că produsul intern brut a fost încă peste nivelurile de dinaintea pandemiei, după ce contracţia de anul trecut a urmat doi ani de revenire a producţiei şi a lăsat-o cu 0,7% mai mare decât în 2019.

Împreună cu datele separate publicate luni care arată că producţia industrială din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutivă în noiembrie, economiştii au declarat că cifrele germane au indicat o contracţie probabilă în blocul mai larg al monedei unice în trimestrul al patrulea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO