Eveniment

George Echim, manager Farmacia Ardealul: Accesul pacienţilor la medicamente în România este unul deficitar. În urmă cu 7-8 ani, se găseau mult mai multe medicamente decât acum

Videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20

George Echim, manager Farmacia Ardealul: Accesul...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.09.2020, 13:16 135

George Echim, manager Farmacia Ardealul, un business înfiinţat în urmă cu 25 de ani în Piatra Neamţ, afirmă că în prezent accesul pacienţilor la medicamente este deficitar. Comparativ cu anii 2013-2014, în prezent pe piaţă se găsesc mai puţine medicamente.

„Accesul pacienţilor la medicamente în România este unul deficitar. În urmă cu 7-8 ani, se găseau mult mai multe medicamente decât acum. Au fost săptămâni în care zilnic primeam în fiecare dintre farmaciile noastre minimum 60- 70 de apeluri în ceea ce priveşte Euthyrox. În momentul în care spuneam că nu avem urmau discuţii în care cu greu reuşeam să calmăm spiritele, pentru că oamenii aveau impresia că le avem. În situaţii asemănătoare se află şi alte medicamente, spre exemplu un medicament antidiabetic extrem de utilizat”, a spus George Echim în cadrul videoconferinţei ZF Health&Pharma Summit'20.

El a adăugat că în lunile ianuarie şi februarie vânzările de medicamente s-au situat la un nivel „bun, ulterior, T2/2020 a fost dificil, în condiţiile în care veneam după o creştere semnificativă”.

„Luni aprilie şi mai au fost foarte dificile. O revenire a avut loc în lunile iunie, iulie şi august. Uşor lucrurile se echilibrează. Noi am făcut stocuri importante în luna martie, ceea ce ne-a creat unele dificultăţi. Dacă încheiem anul cu aceeaşi cifră de afaceri înregistrată la finalul anului 2019 vom fi mulţumiţi.”

Farmacia Ardealul şi-a majorat cifra de afaceri cu 5,5% în 2019, ceea ce a dus compania la 73 mil. lei anul trecut, potrivit calculelor făcute de ZF.

 

Alte declaraţii

În momentul în care un medicament care are o cotă mare de piaţă se găseşte cu greu, este foarte greu pentru cei care aveau o cotă de piaţă mai mică să poată acoperi golul lăsat în piaţă de un medicament care practic domina piaţa.

Aş vrea să punctez munca patriotică pe care o facem în farmacii. În perioada aceasta când problemele de cash flow au existat, am avut probleme cu medicamentele foarte scumpe (sunt medicamente care costă 35.000 de lei), să ne gândim ce procent înseamnă 35 de lei din 35.000 de lei. În momentul în care o farmacie derulează în interesul pacienţilor sute de mii de lei în astfel de medicamente pe care le aşteaptă la plată timp de 90-100 de zile, acesta nu este un demers uşor, iar colaborarea cu anumiţi producători care livrează aceste medicamente direct pacienţilor prin intermediul farmaciilor, presupune de multe ori utilziarea unor instrumente de gen bilete la ordin sau au achitarea pe loc a acestor medicamente. Să ţii pe loc aproape un million de lei aproape 100 de zile, pentru 35 de lei la fiecare cutie de medicament, nu este normal. 

Erau lunile în care se vorbea de cei din linia întâi. Şi farmaciile tot în prima linie au fost, deoarece am asigurat accesul populaţiei la tratamentele de care aveau nevoie, am dotat farmaciile cu panouri, am făcut dezinfecţii, care au însemnat şi costuri mai ridicate.

În martie, vânzările distribuitorilor către farmacii au fost foarte mari. Niciunul dintre noi nu a mai trecut printr-o situaţie similar, iar vânzările mari din martie ne-au determinat să facem achiziţii pe măsură. Pentru că dincolo de faptul că pacienţii cereau tartamente şi mulţi voiau să aibă acasă multe medicamente de răcală şi boli cronice, erau şi discuţii dacă se mai poate face aprovizionare, se închid căile de comunicare europene. Atunci, noi am făcut stocuri importante în martei, ceea ce ne-a creat unele dificultăţi în ceea ce priveşte performanţa stocurilor.   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO