Eveniment

George Călinescu, Banca Transilvania: Sunt optimist moderat. Credem că economia va creşte cu mai mult de 2%, dar mai puţin de 5%. Este foarte important ca guvernul să ia banii europeni pentru sectoarele care au nevoie

George Călinescu, Banca Transilvania: Sunt optimist...

Autor: Răzvan Botea

03.03.2021, 11:45 314

George Călinescu, CFO şi director general adjunct Banca Transilvania a spus, în cadrul celei de-a doua ediţii a CFO Summit 2020 că economia României poate creşte cu între 2% şi 5% în 2021. Este foarte important ca guvernul să ia banii europeni pentru sectoarele care au nevoie şi nu este loc de bâlbâieli, este el de părere.

„Sfatul pentru guvern este legat de accesul la finanţarea europeană. Programul de Rezilienţă este foarte important pentru toate ţările UE şi pentru noi în special şi trebuie să ne asigurăm că nu ne bâlbâim şi folosim banii în sectoarele care au nevoie.”

Ce a mai spus George Călinescu la CFO Summit:

Suntem în proces de realizare a bugetului pentru anul acesta. Trebuie să recunosc că nu mai ţin minte câte variante de buget am avut în 2020. Pornisem cu multă pasiune şi energie în noiembrie 2019 şi până când am ajuns să propune la AGA din aprilie 2020 a trecut cred că prin vreo 19 variante.

Am fost una dintre puţinele bănci din România care nu am închis unităţile bancare decât dacă cumva am avut situaţii punctuale de colegi afectaţi de Covid. Am lucrat cu personal redus în locaţii, am încercat să ne pregătim cu lichidităţi ca să sprijin clienţii noştri, pentru că ştiam că va fi un necesar mărit de numerar.

Noi am fost cei care au folosit nişte curse private ca să aducem numerar în euro în România. Am adus pentru că ştiam că va fi nevoie şi am furnizat şi colegilor din alte bănci. Lei aveam, euro lipsea şi ştiam că oamenii vor avea preferinţe şi pentru moneda locală, şi pentru valută.

Businessurile de lângă noi au fost uneori şi clienţii noştri. Afacerile mici şi foarte mici, care sunt unul din principalele segmente cu care Banca Transilvania lucrează au trecut prin pandemie mai bine decât ne aşteptam.

La nivel bancar în România aproximativ 18% dintre clienţi au apelat la moratorii. Vedem că a doua serie de moratorii s-au arătat interesaţi foarte puţini clienţi. Noi avem în jur de 1.000 de clieni care voiau să acceseze un nou moratoriu, un număr foarte scăzut, dacă ne uităm că avem 3 mil. de clienţi. 

Dacă ar fi să caracterizăm construcţia bugetului BT este bazată pe o doză de optimism moderat. Credem într-o revenire a economiei, dar asta depinde foarte mult de cum va evolua criza sanitară în perioada următoare.

Credem că economia va creşte cu mai mult de 2%, dar mai puţin de 5%. Foarte mult va depinde de evoluţia pandemiei şi a soluţiilor care se vor găsi ca să ne reluăm viaţa economică şi personală. România are o evoluţie foarte bună cu vaccinarea prin comparaţie cu ţări mari.

Dacă vrei să transmiţi documente, să deschizi un cont electronic, cu multe dintre autorităţi acţiunea este mai uşoară şi mai facilă decât cu foarte multe bănci din România.

E foarte important să avem grijă de clienţi şi de colegii noştri în continuare. Cred că BT a fost banca cu cei mai mulţi clienţi ajutaţi prin IMM Invest, am avut peste 10.000 de împrumuturi acordate prin IMM Invest şi vom fi alături de ei şi-n anul care vine.

Nu am apelat la şomajul tehnic. Unii dintre colegi au lucrat acasă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO