Eveniment

Generozitate de la stat: Guvernul garanteaza imprumuturi de 600 mil. € pentru proiecte din bani europeni

Generozitate de la stat: Guvernul garanteaza imprumuturi de 600 mil. € pentru proiecte din bani europeni
18.02.2010, 00:00 25

Cum autoritatile locale fac licitatii cu firme majoritar privatepentru dezvoltarea unor proiecte, acest lucru inseamna casocietatile comerciale ar putea primi o gura de aer prin acestprogram.

"Decizia Guvernului este un lucru foarte bun. Chiar daca, laprima vedere, aceste garantii sunt acordate municipalitatilor,trebuie aratat ca aceste muncipalitati dezvolta proiecte cuajutorul firmelor private. Ce ne nemultumeste este insa ca acestegarantii

s-ar putea sa nu fie acordate transparent si nu exista inaceasta ordonanta criteriul transparentei. Sigur, se garanteaza decatre stat imprumuturile pentru cofinantarea proiectelor pentrualimentarea cu apa, dar asta poate insemna si ca aduci apa inpiscina primarului folosind firma soacrei primarului. Sau segaranteaza imprumuturile pentru constructia de drumuri, dar astapoate insemna, la fel de bine, si ca asfaltez un drum doar pestrada mea sau ca il mai prelungesc un pic pana la soacra-mea",comenteaza Cristian Parvan, secretarul general al AsociatieiOamenilor de Afaceri din Romania.

Ordonanta spune ca sumele care vor fi garantate sunt stabiliteprin hotarare de guvern, dar ministrul de finante, SebastianVladescu, a spus ieri ca suma disponibila in acest an este de 2,6miliarde de lei.

Autoritatile locale au probleme mari in a accesa bani de la UE,pentru ca nu au garantii pe care sa le ofere bancilor pentru sumelepe care trebuie sa le imprumute pentru a acoperi cofinantarea,spune Aurel Simionescu, secretar general al Asociatiei Municipiilordin Romania. La randul sau, Cristian Parvan opineaza ca aceastamasura va ajuta autoritatile sa ia credite si, implicit, va da ogura de oxigen firmelor care au contractate lucrari cumunicipalitatile - cu observatia ca normele de aplicare trebuie safie foarte transparente pentru a lasa competitia libera.

Practic, autoritatile locale sunt autorizate prin aceastaordonanta sa depaseasca plafonul maxim de indatorare alocalitatilor stabilit prin legea finantelor publice locale la 30%din venituri.

Dar cati vor dori sa faca acest lucru? "Probabil, unelemunicipalitati vor beneficia de aceste masuri, dar eu, la Braila,nu cred ca voi face acest lucru", spune Aurel Simionescu, care estesi primar al Brailei.

Practic, este vorba, spune el, de faptul ca multe dintremunicipalitati au deja imprumuturi contractate si nu mai incapeproblema de a face altele.

"Avem programe pe care le dezvoltam cu BERD, a intra in noulprogram ar fi vorba despre supraindatorare. Insa, in esenta, acestprogram este foarte bun pentru cei care inca mai au posibilitateasa se indatoreze", spune Simionescu.

"Domeniile pentru care se acorda aceste garantii guvernamentalesunt proiectele din domeniul infrastructurii rutiere,infrastructurii din domeniul energiei, infrastructurii dealimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate,infrastructurii pentru managementul deseurilor, infrastructuriidestinate educatiei si cercetarii-dezvoltarii, infrastructurii indomeniul sanatatii si a asistentei sociale", a aratat ieripremierul Emil Boc.

Ce a decis ieri guvernul

  • Creditele contractate de catre autoritatile locale pentrucofinantarea proiectelor europene vor fi garantate de stat.
  • Ministerele sa nu mai incheie contracte de publicitate pentruun interval de sase luni din cauza fondurilor limitate, oricederogare de la aceasta interdictie fiind valabila doar cu avizulpersonal al premierului.
  • Firmele care angajeaza in 2010 persoane intrate in somaj de celputin trei luni vor fi scutite pentru maximum sase luni de la platacontributiilor de asigurari sociale aferente acestora, cu conditiaca noii angajati sa fie mentinuti pentru cel putin un an.
  • Primele case destinate medicilor, profesorilor sau politistilorcare vor sa lucreze in mediul rural vor fi construite in a douajumatate a acestui an, la un pret cuprins intre 30-35.000 de euro(este un proiect al Ministerului Dezvoltarii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO