Eveniment

GECAD: Criza va falimenta firmele mici din IT

22.10.2008, 19:05 23

Criza de pe pietele financiare va avea ca efect in urmatorii ani un val de falimente in industria IT romaneasca, mai ales in randul firmelor mici, de outsourcing, si al celor care depind de un numar redus de clienti, a declarat presedintele grupului GECAD, Radu Georgescu.

"Alte efecte ale crizei ar putea fi cresterea somajului, inclusiv in industria IT, si, probabil, o usoara scadere a salariilor, ca efect al disponibilizarii de forta de munca. In tot cazul, din punctul nostru de vedere, cel mai antipatic scenariu ar fi cererea scazuta pentru produse", a spus Georgescu.
El a adaugat ca, odata ce companiile vor opera reduceri in bugete, printre care si cheltuielile pentru IT, cererea pentru produse si servicii informatice va scadea. "Este asteptata la nivel mondial o scadere a bugetelor IT la firmele mari cu 25-30% in 2009", a afirmat presedintele GECAD.
Conform acestuia, grupul nu a renuntat la proiecte de extindere, insa, pentru ca pietele financiare sunt in degringolada, urmatoarele trei - sase luni nu sunt propice pentru investitii majore, cum ar fi deschiderea de noi birouri sau cotarea la bursa.
"Vom intensifica planurile pentru extinderea acoperirii pe alte piete, atat prin parteneri, cat si direct, prin internet. Vom ataca piete care au riscuri mai mici si ne vom concentra din nou pe pietele care sunt acum in recesiune, peste cativa ani, cand isi vor reveni", a precizat Georgescu.
Criza are si un efect pozitiv pentru firme intrucat oferta pe piata muncii se extinde.
"Acum ne este mai usor sa gasim oameni, mai ales in pietele unde recesiunea deja isi face simtita prezenta, cum se intampla in Statele Unite. In plus, si in Romania deja se face simtit faptul ca multe companii au renuntat la oameni si disponibilitatea de oameni in sector este mai mare. Pe de alta parte, cerintele oamenilor, care la un moment dat, anul trecut, devenisera nerealiste au reintrat intr-o zona de normalitate", a adaugat presedintele grupului. El crede ca o redresare a economiei mondiale va avea loc peste doi - trei ani, intr-un ritm redus.
Grupul GECAD este format din patru companii, dintre care trei sunt prezente pe piata IT, respectiv GECAD NET, GECAD Technologies si GECAD ePayment.
 
Scutiti de impozitul pe salariu si in 2009
 
Programatorii care lucreaza in Romania vor fi scutiti si anul viitor de la plata impozitului pe salariu, deoarece Guvernul a decis sa mentina aceasta facilitate si in 2009, a anuntat ieri ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian. Guvernul a hotarat, in 2001, eliminarea impozitului pe salariu pentru firmele din domeniul industriei software care au angajati programatori romani certificati si care se incadrau pe urmatoarele categorii de personal: analist, programator, proiectant sisteme informatice, consultant in informatica, inginer de sistem in informatica, administrator de baze de date, inginer software si manager de proiect in informatica. In luna iunie 2008, Executivul a modificat, prin ordonanta de urgenta, modalitatea de calcul a contributiei programatorilor din cadrul producatorilor de aplicatii informatice pentru asigurarile de sanatate, prin schimbarea bazei de calcul a contributiei de la salariul minim brut pe tara la salariul realizat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO