Eveniment

Gazele au dus inflatia la 8% in februarie

12.03.2008, 18:09 13

Rata anualizata a inflatiei a fost de 7,97% la finele lunii februarie, in crestere fata de 7,26% in luna precedenta si fata de 6,57% la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor anuntate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Inflatia anualizata (pe ultimele 12 luni) din februarie a avut astfel cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, arata aceleasi informatii.
Cea mai mare scumpire din luna februarie a fost inregistrata la gazele naturale, unde pretul mediu a urcat cu 8,42% fata de luna ianuarie 2008.
La polul opus s-au aflat ouale, cu o ieftinire de 5,13% fata de luna ianuarie. Ca urmare, marfurile nealimentare
s-au scumpit cel mai mult (cu 1,08%) in februarie, fiind urmate de servicii (0,51%) si de bunurile alimentare (0,38%). Rata lunara a inflatiei a fost de 0,7%.
Inflatia a urcat puternic in prima parte a acestui an, din cauza efectului de baza (rate foarte mici ale cresterii preturilor) din primul trimestru al anului trecut. Banca Nationala a estimat ca inflatia ar putea avea un varf de peste 8,3% in luna martie, dupa care va intra pe un trend descendent, pentru a termina anul la 5,9%.
Comisia Nationala de Prognoza are o estimare ceva mai optimista, de 5,4% pentru inflatia din decembrie, fata de 6,57% in decembrie 2007. Totusi, inflatia medie va fi anul acesta peste cea din 2007: CNP vede pentru 2008 o crestere medie a preturilor de 7%, fata de cea de 4,8% in 2007.
Gazele, care au inflamat inflatia luna trecuta, vor avea o influenta semnificativa asupra preturilor si in perioada urmatoare. In luna aprilie este deja programata o majorare a tarifelor la gaze pentru consumatorii casnici, ritmul scumpirii nefiind inca stabilit insa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO