Eveniment

Garda Financiara anunta un val de controale

09.07.2003, 00:00 12



Inspectorii Garzii Financiare, institutie care a trecut in subordinea Autoritatii Nationale de Control (ANC), vor incepe saptam=na viitoare un control pe termen nelimitat, care vizeaza verificarea documentelor fiscale, de la bonuri emise de casele de marcat, pana la facturi pentru insotirea marfurilor.



"Vom urmari ca orice produs sa fie vandut cu documente fiscale corespunzatoare. Inspectorii Garzii Financiare vor fi pe teren, la usa magazinelor sau la poarta firmelor si a depozitelor pentru a solicita documentele fiscale", a declarat ieri Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii de Control.



El sustine ca desi era o obligatie a inspectorilor, contolul operativ la nivelul documentelor fiscale s-a realizat sporadic.



Operatiunea va avea caracter permanent si va reprezenta o atributie generala a Garzii, o parte din activitatea zilnica a inspectorilor. Blanculescu a explicat ca firmele care nu respecta normele legale vor fi sanctionate prin suspendarea activitatii sau chiar inchiderea definitiva. El a prezentat ca exemplu controlul realizat in statele Uniunii Europene, unde s-a incetatenit deja practica de a elibera documente la orice marfa vanduta.



Blanculescu a mentionat ca institutia pe care o conduce va colabora cu firme de consultanta fiscala si resurse umane. "Exista astazi operatiuni complexe, pe care unii inspectori nu le inteleg si interpreteaza anumite actiuni ca ilegale. Vom realiza o reevaluare profesionala si vom vedea cine nu se califica", a spus ministrul controlului.



In acelasi timp, Blanculescu intentioneaza sa introduca un regim de atragere a raspunderii civile patrimoniale si penale, in cazul angajatilor care nu-si indeplinesc corect obligatiile de serviciu, dar si sa infiinteze un fond de stimulare a inspectorilor.



"Pentru mine, din punct de vedere managerial exista o formula: control plus motivare egal eficienta", a mai spus ministrul. In subordinea si coordonarea ANC lucreaza aproximativ 10.000 de angajati. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO