Eveniment

Gabriel Bivolaru s-a predat politistilor. Urmeaza cinci ani de inchisoare

02.04.2004, 00:00 67



Fostul deputat Gabriel Bivolaru s-a predat Politiei, in noaptea de miercuri spre joi, a anuntat ieri chestorul principal Dumitru Sorescu, seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).



Sorescu a precizat ca Gabriel Bivolaru a fost dus in Directiei Cercetari Penale (DCP) a Inspectoratului General al Politiei Romane si urmeaza sa fie predat Directiei Generale a Penitenciarelor, pentru a executa pedeapsa de cinci ani de inchisoare pe care a primit-o pentru fraudarea BRD.



Potrivit sefului Politiei Romane, se efectueaza verificari pentru a se stabili daca Gabriel Bivolaru s-a sustras executarii pedepsei.



Fostul deputat a ajuns in arestul DCP la aproape zece zile dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea cu aproape 2.200 de miliarde de lei a Bancii Romane pentru Dezvoltare. Totodata, completul de noua judecatori ai instantei supreme a decis ca, dupa ispasirea pedepsei, lui Bivolaru sa-i fie suspendate, timp de trei ani, anumite drepturi civile, printre care si cel de a fi ales. Sentinta a fost pronuntata in 22 martie si a ramas definitiva si irevocabila.



Initial, Bivolaru a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru inselaciune si obligat la plata a peste 2.200 de miliarde de lei (50 de milioane de euro) reprezentand prejudiciul civil catre BRD. Sentinta completului de trei judecatori, data in 3 decembrie 2002, a fost contestata de Bivolaru.



Astfel, in urma judecarii recursului fostului parlamentar, un complet de noua judecatori a hotarat condamnarea la cinci ani de detentie si inlaturarea masurii gratierii pedepsei de doi ani de detentie pentru plata a 24 de ordine de plata false, pentru falsificarea a sapte pasapoarte si mai multe facturi hoteliere (infractiuni gratiate initial).



Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut obligativitatea impusa lui Bivolaru de a nu parasi localitatea de domiciliu, precum si sechestru asiguratoriu asupra bunurilor mobile si imobile. Instanta suprema il obliga pe Bivolaru sa plateasca BRD 2,2 miliarde de lei si zece milioane de lei catre stat, cheltuieli judecatoresti.



Parchetul l-a acuzat pe fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru de fals, uz de fals, inselaciune si evaziune fiscala, in dauna BRD. Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas si pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din Romania la scurt timp dupa ce procurorii au demarat cercetarile in acest caz.



Bivolaru a fost dat in urmarire generala in 24 martie, anul acesta. Politia de Frontiera a fost informata cu privire la emiterea mandatului, el fiind in consemn inca din decembrie 2002 (in baza solicitarii instantei de judecata), masura reconfirmata in 24 martie si valabila pana in 2009 (durata pedepsei inchisorii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO