Eveniment

Furturile de energie scurtcircuitează managementul E.ON Moldova

Furturile de energie scurtcircuitează managementul E.ON...

Autor: Roxana Petrescu

07.05.2014, 00:05 422
Furtul de energie din reţelele adminis­trate de E.ON Moldova Distribuţie a dus la punerea sub urmărire penală pentru fapte de corupţie a zece persoane cu funcţii de conducere din cadrul companiei, a unui primar, doi oameni de afaceri şi a altor patru persoane. Percheziţiile care au determinat aceste acţiuni au avut loc în Iaşi şi Bacău.

„În această zonă există un consum foarte mare, dar se facturează puţin. Nu se putea fura curent fără ca cineva să închidă ochii“, spun surse din piaţă.

Percheziţiile au avut loc la sediile firmelor oamenilor de afaceri vizaţi, cât şi la locuinţele persoanelor care deţin funcţii de conducere în cadrul E.ON Moldova Distribuţie. „În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora în perioada noiembrie 2013 - aprilie 2014 suspecţii se fac vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu, urmărind obţinerea de beneficii materiale sau favorizarea unor persoane“, au precizat procurorii Parchetului Judecătoriei Bacău, citaţi de Mediafax.

Potrivit presei locale, primarul pus sub urmărire penală este Cristinel Bostan, primarul comunei băcăuane Sascut, unul dintre beneficiarii furturilor de energie fiind Arena Mall, centru comercial din Bacău. De asemenea, proprietarii firmelor Elitemob, producător de mobilă, şi Anca Rom, producător de utilaje, au fost reţinuţi.

„E.ON România aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte furturile de energie electrică. Este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit şi pedepsit conform legilor în vigoare“, au spus reprezentanţii E.ON Moldova Distribuţie, companie care face parte din grupul E.ON România, un business de peste un miliard de euro activ în domeniul distribuţiei şi furnizării de gaze naturale şi energie.

În zona Moldovei au fost identificate anul trecut circa 9.000 de furturi din reţea, pierderile înregistrate fiind de peste 20 de milioane de lei.

„Precizăm că E.ON România a pus la dispoziţia procurorilor, ori de câte ori i-au fost solicitate, toate informaţiile necesare pentru derularea investigaţiei. Fiind vorba despre o anchetă în derulare, ne abţinem de la alte comentarii, până la o decizie definitivă a justiţiei“, au mai precizat reprezentanţii E.ON Moldova Distribuţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO