Eveniment

Furnizorii de produse medicale si spitalele, la tribunal sau la negocieri

15.08.2003, 00:00 16



Furnizorii de produse medicale ar putea apela la justitie pentru a recupera restantele de la spitale, neacceptand ideea - sugerata de seful Autoritatii Nationale de Control (ANC) - potrivit careia o parte din banii pe care ei incearca sa-i recupereze sunt pierduti.



Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) spune ca reprezentantii asociatiei au avut o intalnire cu seful ANC, Ionel Blanculescu,. si cu ministrul Sanatatii, Mircea Beuran, in ziua in care ANC a facut public raportul privind controlul derulat in spitale.#leadend#



AFPM sustine ca a primit asigurari ca, in august, vor fi platite 4.253 de miliarde de lei in contul produselor achizitionate legal. "In aceasta suma se includ si cele 1.900 de miliarde platite deja in luna martie 2003. Restul de plata este, deci, de 2623 miliarde", precizeaza un comunicat al asociatiei.



Conform celor comunicate de ANC furnizorilor, 566 de miliarde de lei reprezinta achizitii ilegale, deci acesti bani nu vor fi platiti. Totodata, in ce priveste diferenta de 4.000 de miliarde de lei este rezultata din achizitii legale, facute insa cu depasirea bugetelor alocate spitalelor si in afara indicatorilor specifici. AFPM a fost instiintata ca, in aceste conditii, suma va fi negociata intre furnizori si stat, urmand ca doar un anumit procent sa fie platit.



AFPM sustine ca seful ANC a propus doua moduri de rezolvare a situatiei: calea justitiei - care ar fi "lunga si anevoioasa" si de nautra sa creeze o imagine negativa asociatiei - sau cea a negocierii, care ar presupune ca furnizorii sa accepte ideea ca vor primi doar o parte din banii pentru marfa livrata spitalelor de stat in 2002.



Furnizorii de produse medicale iau insa in calcul varianta actiunilor in justitia romana si internationala. Iar aceasta pentur ca sumele platite vor rezolva doar in proportie de 30 la suta situatia furnizorilor, care nu mai pot sa-si finanteze importurile pentru ca nu mai au acces la credite bancare, iar furnizorii straini nu mai dau marfa decat cu plata in avans, sustine AFPM.



"Ne asteptam ca institutiile reprezentate de domnul Blanculescu si domnul Beuran sa aiba o abordare realista a problemei datoriilor si in spiritul economiei de piata. Din pacate, domnul Blanculescu ne-a propus sa acceptam ca o parte din banii pe care i-am cheltuit pe marfa si cu care am finantat spitalele din Romania sunt pierduti".



In conditiile in care Ministerul de Finante recunoaste public ca, in sanatate, exista rezerve de peste 40.000 miliarde de lei, iar datoria totala a spitalelor este de 9.000 miliarde de lei, ar trebui cautate solutii pentru plata intregii datorii, nu cai de negociere pentru a determina furnizorii sa renunte la o parte din datorii, sustine AFPM.



Furnizorii de produse medicale apreciaza ca aceasta abordare demonstreaza incapacitateta institutiilor cu atributii in organizarea si finantarea sanatatii de a rezolva "in mod realist" criza din sistem. Situatia existenta in spitale este rezultatul "debandadei, indisciplinei si incapacitatii profesionale a conducerii sistemului, manifestata in ultimii zece ani".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO