Eveniment

Furnizorii de energie vor să liniştească apele: Energia s-a scumpit doar pe pieţele angro, efectul pe factură va fi mult atenuat

Furnizorii de energie vor să liniştească apele:...

Autor: Dan Straut, Mediafax

20.12.2017, 15:54 244

„Din totalul preţurilor reflectate pe factura finală, 30% sunt costurile cu producţia, 30% costurile cu distribuţia, iar restul sunt diversele taxe şi impozite. Iar pe pieţele angro se negociază doar preţurile energiei, astfel că majorarea pe care o vedem acolo va fi mult atenuată până să ajungă la factura finală”, au explicat reprezentanţii AFEER. Mai mult, „ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) a dat un semnal că nu va mai recunoaşte chiar toate costurile, lucru care a temperat piaţa când au mai fost tendinţe de creştere a preţurilor”, au mai spus liderii furnizorilor de energie, într-o întâlnire cu presa.

Pe 6 decembrie, ANRE a anunţat decizia de scădere cu 1,08% a tarifelor de distribuţie a electricităţii. Totatunci, însă, pe bursa de energie OPCOM preţurile licitate pentru trimestrul I 2018 au crescut cu până la 13% faţă de cele licitate pentru trimestrul IV 2018.

Pentru vârfurile de sarcină (consum), înregistrate de regulă între orele 18.00 şi 22.00, tariful la energia electrică licitat pentru primele trei luni din 2018 a crescut de la 267 la 304 lei/MWh, ceea ce înseamnă un avans de 13%. Însă aceasta este doar tarifarea energiei, la care se adaugă - sau din care se scad - alte componente ale preţului final (taxe, costuri de transport, mentenanţă etc.), astfel că deocamdată nu este de anticipat cum va evolua factura finală la energie, pe fondul scumpirilor de pe bursa OPCOM.

Reprezentanţii AFEER au mai arătat că istoricul tranzacţiilor deja realizate în 2017 pentru 2018 arată o medie de 220 de lei/MWh, după ce istoricul tranzacţiilor pentru 2017, realizate în 2016, arăta o medie de 170 de lei/MWh.

Referindu-se la iarna 2017-2018, liderii furnizorilor au spus că nu se aşteaptă la „surprize” decât în cazul în care va fi un ger de -20 de grade mai mult de 10 zile consecutiv, nu va bate nici vântul şi în ţările vecine va exista un deficit de energie, astfel încât să nu putem nici să importăm - scenariu care este, însă, „foarte puţin probabil”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO