Eveniment

Furnica: Salariile sefilor de la stat, o insulta pentru privat

14.10.2008, 20:26 21

Remuneratiile sefilor agentiilor guvernamentale si ai regiilor de stat nu au la baza criterii obiective, masurabile, cum se intampla in mediul privat, ci recompenseaza "apartenenta politica", este de parere Radu Furnica, cel mai scump si unul dintre cei mai vechi si mai cunoscuti "vanatori" de executivi de pe piata locala.
"In companiile private muncesti cativa ani pentru a ajunge la salarii de cateva mii de euro, uneori cu pretul dezechilibrarii vietii personale. Felul in care se stabilesc salariile din companiile de stat - fara nicio legatura cu performanta - reprezinta o insulta pentru companiile din mediul privat si pentru oamenii care muncesc mult", spune Radu Furnica, presedintele si CEO-ul Leadership Development Solutions (LDS), partenerul Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari companii de executive search din lume.
Potrivit declaratiilor de avere publicate pe site-urile institutiilor, cei care detin functii de conducere in agentiile de stat pot trece cu usurinta de 5.000 de euro pe luna net. Salariul unui consilier sau referent fara experienta poate incepe de la 1.000 de euro pe luna. Unii dintre cei mai bine platiti functionari publici sunt angajatii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), unde salariul mediu brut lunar este de 2.400 de euro pe luna.
"In companiile private veniturile se stabilesc in functie de peformanta, in functie de elemente masurabile, cum sunt profitul, cifra de afaceri, cota de piata, in cazul companiilor de stat sau subordonate statului remuneratiile nu au legatura cu performanta", explica Furnica.
El apreciaza ca in conditiile in care in agentiile si regiile subordonate statului ar fi introdus un sistem bazat pe "meritocratie", in care sa fie recompensate financiar rezultatele bune, salariile mari ar fi justificate. "Sunt de acord cu argumentul ca pentru a pastra oamenii buni trebuie sa ii platesti la acelasi nivel ca in mediul privat, cu conditia ca sistemul de evaluare sa fie unul bazat pe merite si performanta".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO