Eveniment

FT: Frank Timis, fortat sa demisioneze

09.06.2005, 19:41 19

Frank TimiS, omul de afaceri de origine romana, s-a inclinat in fata sortii si a demisionat din functia de presedinte executiv al grupului petrolier Regal Petroleum, scrie Financial Times.

Timis a fost fortat sa renunte dupa ce actionarii si directorii non-executivi au decis ca viitorul grupului este pus sub semnul intrebarii in cazul in care fondatorul companiei ramane la conducere.

Actiunile Regal au scazut cu 70% intr-o luna, dupa ce prospectiile facute asupra zacamantului din Marea Egee au aratat ca nu exista suficient titei. Valoarea companiei a scazut cu cateva sute de milioane de lire dupa ce, in martie, era evaluata la peste 500 mil. lire (744 mil. euro).

Bill Humphries, un miner australian veteran si membru al consiliului non-executiv al Regal, s-a oferit sa preia functia de presedinte de la Timis. El ar fi cerut asigurari de la cei doi manageri executivi ai consiliului de administratie, directorul financiar si directorul de productie, ca operatiunile grupului vor fi subiectul unei anchete. Consiliul ia in considerare oferta lui Humphries, care este de asteptat sa demisioneze din consiliu daca nu se ajunge la o intelegere. Directorul de explorari al lui Regal a demisionat luna trecuta, la numai o saptamana de la numirea sa.

Timis a renuntat la postul de director executiv al Regal cu o luna in urma, dupa problemele din Grecia, iar inlocuirea sa nu se va realiza decat dupa numirea unui nou presedinte. Frank Timis, care are trei condamnari pentru detinere de droguri, este privit ca unul dintre cele mai inedite personaje din lumea petrolului. Acesta se afla inca in posesia unui pachet de 8% din Regal, companie pe care a fondat-o in 1996. In plus, este actionar la European Goldfields, care are active in Grecia si Romania, unde detine un pachet de 19%, si detine 60 de procente din Sierra Leone Diamond Compay, unde ocupa si functia de presedinte executiv.

In Romania, Regal Petroleum detine din 2003 licenta de explorare-exploatare a perimetrului Suceava, cu o suprafata de 4.103 de kilometri patrati, iar anul trecut a primit licenta de operare a perimetrului Barlad, cu o suprafata de 6.285 de kilometri patrati. La sfarsitul saptamanii trecute

s-a aflat ca numele lui Timis a aparut in trei investigatii in Romania, inclusiv una de natura penala. Nu au fost date detalii asupra motivelor cercetarilor, desi Regal sustine ca nu Timis este cel investigat. Avocatii lui Timis din Romania au cerut o scrisoare de la autoritati care sa ateste clar ca nu este investigat penal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO