Eveniment

Franţa, paralizată de noi proteste. „Dacă sistemul propus în prezent va trece în modul în care este prevăzut, va fi o catastrofă socială". Poliţia din Paris a intervenit cu gaze lacrimogene

Franţa, paralizată de noi proteste. „Dacă sistemul...

Autor: Marinela Sarbu

04.01.2020, 23:19 1241

Poliţia franceză a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a îndepărta manifestanţii din apropierea Gării de Nord din Paris, folosită în mare parte de turişti, şi de la Gara de Est în timpul protestelor împotriva planurilor de reformare a sistemului de pensii din Franţa, relatează Reuters.

Manifestanţii, care au dat foc la coşurile de gunoi, au inclus activişti anti-guvernamentali „vestele galbene”, al căror nume este derivat din vestele fosforescente purtate în timpul protestelor.

De asemenea, poliţia a folosit gaze lacrimogene în zona Bastilia din Paris, în timp ce manifestanţii au mărşăluit prin oraş.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat că reformele sunt esenţiale pentru a simplifica sistemul de pensii, dar adversarii săi spun că asta va însemna că mulţi francezi care vor trebui să lucreze mai mult decât până acum.

„Oamenii trebuie să se gândească un pic la ce fel de societate îşi doresc în general şi, la un nivel mai personal, indiferent dacă ai 20, 30, 40 sau 50 de ani, într-o zi te vei retrage”, a spus Jean-Gabriel Maheo, un tehnician industrial care a spus că are peste 50 de ani.

„Dacă sistemul propus în prezent va trece în modul în care este prevăzut, va fi o catastrofă socială. Deja, în urma reformele anterioare oamenii se retrăgeau din activitate cu pensii mizerabile”, a adăugat Maheo, participant la manifestaţia de la Paris.

O mare parte din Franţa a fost blocată de o grevă a transportatorilor care a început odată cu protestele privind pensiile în urmă cu o lună. O nouă mare manifestaţie la nivel naţional va avea loc pe 9 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO