Eveniment

Franţa ar putea urma exemplul Italiei şi să blocheze transporturile de vaccinuri

Franţa ar putea urma exemplul Italiei şi să blocheze...

Autor: Dorin Oancea

06.03.2021, 11:00 453

Franţa a declarat vineri că ar putea urma exemplul Italia şi să blocheze transporturile de vaccin Covid-19, relatează CNN.

Comentariile ministrului francez al sănătăţii, Olivier Véran, au apărut a doua zi după ce Roma a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin Covid-19 AstraZeneca în Australia, într-o escaladare dramatică a unei dispute între bloc şi compania producătoare de medicamente.

"Desigur, înţeleg ce a făcut Italia", a spus Véran în timpul unui interviu acordat vineri. "Am putea face acelaşi lucru."

Un purtător de cuvânt al premierului italian Mario Draghi a declarat pentru CNN că Italia şi Comisia Europeană au convenit asupra acţiunii. Este pentru prima dată când astfel de măsuri sunt utilizate în UE pentru vaccinuri. Lanţul de aprovizionare al AstraZeneca include o fabrică în Anagni, Italia.

"Discutăm îndeaproape cu italienii, precum şi cu toţi partenerii noştri europeni pentru a avea o abordare europeană în această privinţă", spune Véran.

"Încă din prima zi, Franţa a crezut într-o abordare comună europeană", a adăugat el.

La sfârşitul lunii ianuarie, o luptă publică şi acerbă a izbucnit între UE şi AstraZeneca cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului, după ce compania a informat blocul că va furniza în martie mai puţine doze decât s-a convenit.

Ulterior, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri care conferă statelor membre puterea de a restricţiona exportul de vaccinuri în afara blocului, în anumite situaţii. Italia a invocat întârzierile în furnizarea vaccinului către Italia şi UE şi a menţionat că Australia nu este considerată de către UE o naţiune „vulnerabilă” în faţa Covid-19.

"Mesajul este foarte clar ... că ne aşteptăm ca firmele cu care Uniunea Europeană a semnat acorduri să facă tot posibilul pentru a respecta contractele de livrare pe care le au cu statele membre", a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Uniunii Europene.

El a adăugat: „Realitatea este că Uniunea Europeană este un exportator major de doze de vaccin”.

Vicepreşedintele executiv pentru comerţ al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a discutat problema cu omologul său australian Dan Tehan.

Doar 5,5% din populaţia UE, de 447 milioane, a primit o primă doză de vaccin, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Doar unul din trei lucrători din domeniul sănătăţii din Franţa a fost vaccinat iar spitalele din toată ţara sunt sub presiune puternică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO