Eveniment

Francul elveţian, un coşmar pentru cei care au luat credite

Foto Shutterstock

Francul elveţian, un coşmar pentru cei care au luat credite

Autor: Cristian Hostiuc

19.06.2011, 23:57 4579

Leul, moneda naţională, a pierdut săptămâna trecută 1,7% faţă deeuro din cauza înrăutăţirii situaţiei din Grecia, care i-adeterminat pe mulţi investitori şi speculatori să cumpere europentru a se proteja de turbulenţe.

Euro a ajuns la 4,2291 lei la cursul BNR de vineri, pe o piaţăextrem de stresată de ceea ce se întâmplă în Grecia, care afecteazăîntreaga Europă, deci şi România.

Dincolo de cursul leu/euro cel mai semnificativ eveniment a fostfaptul că francul elveţian a atins faţă de leu cel mai ridicatnivel din istorie, 3,5099 lei, ceea ce îi face pe deţinătorii decredite în franci elveţieni să "îşi smulgă părul din cap". Numaisăptămâna trecută francul elveţian a crescut cu aproape 3%. De laînceputul lui 2008, francul elveţian, care la vremea respectivăpărea moneda ideală în care să iei credit, a crescut cu 60%.

În numai doi-trei ani creditul în francul elveţian adevenit un coşmar pentru românii care au ales să se împrumute înaceastă monedă. Dincolo de scăderea leului faţă de euro, care de laînceputul lui 2008 până acum a fost de 17%, principala problemă afost aprecierea francului faţă de euro, care a lovit astfelputernic în cursul leu/franc elveţian. Odată cu venirea crizeiinvestitorii din întreaga lume au cumpărat franci elveţieni,principala monedă de refugiu în vremuri tulburi, ceea ce adeterminat aprecierea puternică faţă de toate monedele lumii. Ceicare s-au împrumutat în România în franci elveţieni cer pe site-uriBăncii Naţionale să intervină în ajutorul lor.

La Bucureşti, francul este cotat indirect, respectiv se coteazăcursul leu/euro, cel pe care BNR îl influenţează, apoi se ia cursuleuro/franc elveţian de pe piaţa internaţională, cel pe care BNR nuîl poate influenţa, şi rezultă cursul leu/franc elveţian.

Săptămâna aceasta atenţia va fi în continuare asupra situaţieidin Grecia. Dacă eforturile liderilor europeni de a salva Grecia dela un faliment din cauza datoriilor mari vor avea succes, atuncisituaţia de la Bucureşti se va mai linişti. 17% din sistemul bancarromânesc este controlat de bănci cu acţionari eleni - Alpha Bank,Bancpost (EFG Eurobank), Banca Românească (NBG), Piraeus, ATE Bankşi Emporiki.

BNR spune că monitorizează "săptămânal" ceea ce se întâmplă perelaţia dintre băncile locale şi băncile-mamă şi că ia toatemăsurile care se impun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO