Eveniment

Francezii spun ca investitiile lor in Romania sunt in realitate de 3,5 mld. euro

Francezii spun ca  investitiile lor in Romania sunt in realitate de 3,5 mld. euro

Herve Bolot, ambasadorul Frantei

06.07.2006, 19:47 44

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, afirma ca sectoarele economiei romanesti care vor fi foarte competitive pe piata europeana dupa aderarea Romaniei la UE vor fi cel al automobilelor, al industriei lemnului si al constructiilor.
Potrivit ambasadorului, valoarea investitiilor franceze va creste semnificativ dupa aderarea la Uniunea Europeana. "Romania se va racorda la o piata unica europeana si va fi mai usor pentru companiile straine sa patrunda pe piata din Romania", a declarat ieri Bolot.
Ambasadorul a facut aceste declaratii cu ocazia "Zilei franceze" un eveniment care precede Ziua nationala a Frantei si la care participa reprezentantii firmelor franceze in Romania.
Valoare investitiilor franceze in Romania se ridica la 3,5 miliarde de euro, iar aceasta va creste pentru ca, pe de o parte, firmele deja intrate pe piata romaneasca au tendinta sa se extinda, iar pe de alta, noi companii franceze vor veni in Romania, atrase de succesul celor deja existente aici, a afirmat, la randul sau, seful Misiunii economice a Ambasadei Frantei in Romania, Philippe Boin. "Succesul unor companii precum Groupe Societe Generale (actionarul BRD) sau Renault (Dacia) va determina intrarea pe piata a noi companii franceze, ceea ce va conduce la cresterea nivelului invesatitiilor", a declarat Boin.
Potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), la finele anului 2005, Franta ocupa locul al patrulea in topul investitorilor straini, cu 1,248 miliarde euro investitii (4.060 societati comerciale). Insa, potrivit lui Boin, valoarea reala este de trei ori mai mare deoarece calculele ARIS includ numai datele referitoare la capitalul social subscris de investitori din Franta la companii romanesti. Daca se ia in calcul nu doar capitalul social al firmelor cu participatie franceza, ci si profitul reinvestit de catre acestea si imprumuturile primite de la firmele-mama din Franta, rezulta investitii de 3,5 mld. euro, spune Boin.
Intre companiile franceze cu cea mai buna reprezentare pe piata din Romania se numara Renault, Groupe Societe Generale, Michelin, Lafarge, Carrefour, Cora, Bricostore, Orange, Alcatel si altele. Alte firme se pregatesc fie sa participe la privatizari (Gas de France, la Distrigaz Sud) sau sa intre cu investitii greenfield - Saint-Gobain, Faurecia sau Auchan.
Renault-Dacia ar reprezenta, potrivit presedintelui BRD-Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, "unul dintre cei mai formidabili ambasadori ai Romaniei", dupa succesul international pe care l-a avut cu modelul Logan. Castigul de pe urma cooperarii economice franco-romane este, potrivit lui Philippe Boin, reciproc. El a declarat ieri ca Romania se situeaza "printre primii clienti ai Frantei", ceea ce inseamna ca "salariatii francezi trebuie sa fie multumiti de ce facem noi aici".
In 2005, Franta a exportat in Romania produse in valoare de 2,2 miliarde euro si a importat bunuri de 1,6 miliarde euro.
Potrivit estimarilor Misiunii economice a Ambasadei Frantei la Bucuresti, exporturile Frantei in Romania vor creste in acest an cu circa 2%, pana la 2,4-2,5 mld. euro, in timp ce importurile statului francez de pe piata romaneasca vor atinge un nivel de 1,8-2 mld. euro, in crestere cu 2,5%. Dan Bedros, presedintele Camerei Franceze de Comert, Industrie si Agricultura in Romania, a precizat ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, exporturile Frantei vor inregistra cresteri semnificative in sectorul agroalimentar, intrucat taxele vamale se vor diminua, iar altele vor disparea. Insa, a adaugat el, este de sperat ca si exporturile romanesti sa creasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO