Eveniment

Francezii de la ElcoBrandt ar putea primi in Romania facilitati la fel ca in Polonia

21.06.2005, 19:33 12

Negocierile dintre autoritatile romane si reprezentantii companiei franceze ElcoBrandt, cel mai important jucator francez de pe piata de electrocasnice, continua si in aceasta saptamana in speranta ca firma va alege Romania si nu Polonia pentru o investitie de 11 milioane de euro intr-o fabrica de masini de spalat cu incarcare superioara.

"Am trimis oficialilor ElcoBrandt o scrisoare in care ii anuntam ca Romania poate acorda un ajutor de stat de aceeasi intensitate ca si Polonia si, in functie de necesitatile lor, vom concepe o schema de ajutor de stat in interiorul legii concurentei", a declarat pentru Ziarul Financiar Ana-Maria Cristina, presedintele Agentei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Oficialii companiei franceze au anuntat recent ca nu au renuntat la proiectul de a avea o fabrica in Romania, dar ca acum suntem in competitie cu Polonia in conditiile in care autoritatile de acolo au oferit "facilitati mult superioare".

Presedintele ARIS a adaugat ca schema de ajutor de stat ar putea fi definitivata pana la finele acestei saptamani astfel incat oficialii ElcoBrandt sa poata sa ia o decizie finala pana la 1 iulie - asa cum au anuntat - avand toate datele pe masa.

Firma franceza a achizitionat deja un teren in apropierea Bucurestiului si demarase procedurile pentru obtinerea autorizatiilor necesare, precum si pe cele de selectie de personal. La jumatatea acestei luni insa, oficialii firmei au anuntat ca

s-ar putea renunta la Romania pentru a merge in Polonia.

Aparitia in peisaj a Poloniei ca posibila tinta pentru fabrica ElcoBrandt s-a produs o data cu schimbarea actionariatului producatorului francez.

Compania spaniola Fagor, membra a grupului MCC (Mondragon Corporacion Cooperativa), a devenit in aprilie singurul actionar al ElcoBrandt, dupa ce a achizitionat 90% din actiunile francezilor.

Fagor detine o unitate de productie in Polonia si a primit din partea guvernului polonez subventii de peste 13 milioane de euro pentru un proiect de investitii intr-o fabrica de peste 32 de milioane de euro.

Daca ElcoBrandt va alege Polonia in defavoarea Romaniei va fi pentru a treia oara de la inceputul anului cand oficialitatile romane pierd o investitie intr-o unitate de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO