Eveniment

Francezii au adus la Distrigaz Sud un contract de import de 1,5 mld. euro

14.12.2005, 20:19 16

Distribuitorul de gaze intrat in portofoliul Gaz de France va achizitiona de la WIEE gaze din import.

Compania romaneasca urmeaza sa primeasca 9 miliarde de metri cubi de gaze de la WIEE, joint-venture intre Gazprom si Wintershall, in urmatorii sapte ani.

Contractul anuntat de noul director francez al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, indica intrarea distributiilor de gaze din Romania intr-o noua era a relatiilor cu concernul rus Gazprom, care prin livrarile sale aici acopera o treime din cererea interna.

Valoarea contractului incheiat de Distrigaz Sud ar putea depasi 1,5 mld. euro, la un pret mediu de 160 euro/1.000 metri cubi.

"Valoarea contractului s-a calculat in functie de o formula de pret indexata la evolutia pretului la produsele petroliere. Anual vom achizitiona un nivel aproximativ de 1,3 miliarde de metri cubi la o valoare estimativa de 250-300 mil. dolari (210-252 mil. euro)", a declarat pentru Ziarul Financiar Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud.

"Platile se vor efectua lunar si vor fi finantate din veniturile obtinute in urma vanzarii de gaze catre clientii finali", a precizat Arnaud. Pana acum, cele doua distributii de gaze contractau in fiecare toamna credite cu garantia statului pentru a putea achizitiona gaze din import.

Lucrurile s-au schimbat insa o data cu privatizarea celor doua distributii, noii proprietari - GdF si E.ON (Germania) - fiind insa jucatori de mare calibru pe piata europeana de profil, cu forta financiara si de negociere fata de furnizori.

"Contractul va acoperi in mare parte necesarul de importuri, care reprezinta 40% din consumul de gaze", a declarat Marc Hirt, director general adjunct comercializare in cadrul Distrigaz Sud. In acest an, conducerea se asteapta sa inregistreze pierderi, in conditiile in care in anii anteriori fosta companie de stat facea profit la valori foarte mici. Compania pune pierderile pe seama preturilor finale la gaze, plata in avans a furnizorilor si constituirea de provizioane de circa 13 mil. euro. Compania preluata printr-o tranzactie de 311 mil. euro de catre GdF a intrat intr-un proces de restructurare.

Acestia au implementat o schema de conducere cu trei niveluri de decizie. Numarul angajatilor, de circa 10.000, urmeaza sa fie redus de anul viitor.

Planul de investitii pe 2006 prevede alocarea a 90 mil. euro.

GdF a transferat recent pachetul de 51% in Distrigaz Sud catre Romania Gas Holding BV, afiliat la Gaz de France. La inceputul saptamanii a fost semnat contractul de novatie prin care se transfera actiunile. In noua companie, BERD si IFC detin cate 10% fiecare, ceea ce inseamna o participatie de 5% pentru fiecare in Distrigaz Sud.



Scumpire in doua transe

Pretul gazelor va fi majorat cu 16-17% de la 1 ianuarie, urmand ca la jumatatea anului sa mai aiba loc o ajustare a tarifelor, astfel incat cresterea totala sa fie de maximum 40%. Procentele au fost negociate luni seara intr-o sedinta a coalitiei la guvernare la care a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu, au declarat surse din coalitie. Ministrul economiei Codrut Seres anuntase la inceputul lunii noiembrie ca angajamentele Romaniei in negocierile cu UE prevad o crestere anuala medie cu 25 de dolari pe mia de metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO