Eveniment

Fotografia relaţiilor economice româno-germane în 2023: Germania este cel mai mare investitor străin în România şi cel mai important partener comercial al ţării. Investitorii germani au adus în România 18 mld. de euro în investiţii, adică 15% din total.

Autor: Răzvan Botea

08.10.2023, 11:01 1034

Exporturile României către Germania au crescut de peste 46 de ori de la Revoluţie încoace şi au ajuns la peste 18 mld. euro la final de 2022

Investitorii germani au adus în România peste 16 mld. de euro de la Revoluţie încoace, Germania fiind astfel de departe cel mai mare investitor străin din România, cu companii din industria auto, energie, comerţ sau dezvoltări imobiliare. Datele de la Banca Naţională a României, publicate recent, arată că investiţiile germane în România au totalizat 15% din totalul investiţiilor străine din ţară.

Ce determină însă un investitor german să investească în România? Răspunde Ulli Schuhmacher, administratorul Heberger România, parte din grupul german specializat  în construcţii: „Locaţia geostrategică este excelentă, fiind un punct de tranzit important între Europa şi Asia“. Cu toate acestea, adaugă el, este loc şi de mai bine din anumite puncte de vedere: „Infrastructura trebuie îmbunătăţită semnificativ. Există mult spaţiu pentru dezvoltări de calitate în toate domeniile de afaceri, cum ar fi parcurile de birouri, zonele rezidenţiale, activităţile turistice şi de petrecere a timpului liber. Există resurse energetice proprii, cu un procent mare de energie sustenabilă.“

Modelul României de creştere economică este bazat, la fel ca în toate ţările din fostul bloc comunist, pe investiţiile străine de la companiile mari, atrase fiind de forţa de muncă accesibilă şi calificată. De asemenea, pentru investitorii germani reprezintă un atu şi populaţia numeroasă vorbitoare de limba germană din Transilvania. Ce poate face România însă să fie mai atractivă pentru investitorii străini în general şi pentru investitorii germani în particular?

„Crearea de zone dedicate pentru dezvoltările în construcţii, împreună cu utilităţile necesare şi conceptele de trafic. Evitarea conglomeratelor cu clădiri mai mici şi mai mari amestecate cu destinaţii diferite. Limitarea clară a zonelor de construcţie şi separarea clară a pădurilor şi zonelor de recreere, evitând dezvoltările nereglementate“, mai spune Ulli Schuhmacher.

Entităţile rezidente în Germania deţin, atât în mod direct, cât şi prin intermediul filialelor şi sucursalelor firmelor germane din ţări intermediare, investiţii de 16,1 mld. euro (15% din soldul total de Investiţii Străine Directe) Clasamentul ţărilor investitorilor finali este continuat de Austria (10,7%), Franţa (9,7%), Italia (7,8%), Statele Unite ale Americii (6,7%) şi Ţările de Jos (5,3%), fiecare dintre aceste ţări înregistrând un sold ISD de peste 5 mld. euro.

 

Cele mai strânse relaţii comerciale

România a trimis bunuri în Germania în valoare de peste 18 mld. de euro în 2022, adică spre un sfert din exporturile totale ale ţării. În 1991, exporturile către Germania erau de numai 0,4 mld. euro (echivalent, pentru că moneda unică europeană încă nu fusese introdusă), arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Din cele 18 mld. de euro, mai mult de o treime din exporturi  sunt legate de industria auto germană. România mai trimite către Germania şi fontă, oţel sau fier în valoare de 1,6 mld. euro, dar şi cauciuc şi plastic în valoare de 1 mld. euro, mai arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifrele plasează economia României într-o dependenţă de economia zonei euro, dar mai ales de economia Germaniei. Când lucrurile merg bine, Germania este o locomotivă pentru mai multe economii europene, inclusiv pentru economia României. Situaţia este valabilă şi viceversa, însă, remarcă Uday Sareen, head of wholesale banking Europe, Middle East & Africa la ING Group

„Datele arată că există o contribuţie semnificativă a Germaniei. Poţi spune aproape că dacă Germania strănută atunci Europa Centrală şi de Est se îmbolnăveşte.“

 

Casă pentru 800.0000 de români

Germania este a treia cea mai mare diasporă românească, după Italia şi Spania, care au găzduiesc peste 1 milion de români fiecare. În Germania s-au stabilit circa 800.000 de români, conform estimărilor, pentru că nu există cifre oficiale în acest sens.

Românii stabiliţi în diaspora, inclusiv în Germania, au însemnat şi avantaje pentru ambele ţări: pentru Germania a însemnat forţă de muncă pentru a acoperi deficitul. Pentru România, angajaţii români din străinătate a însemnat o infuzie de valută în ţară, bani care s-au dus în consum şi investiţii şi au ajutat economia României. Ordinul remitenţelor este de câteva miliarde de euro anual.

În România, conform ultimului recensământ, locuiesc circa 23.000 de etnici germani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO