Eveniment

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, vizat de o anchetă privind trafic de influenţă. "Procurorii încearcă să afle dacă fostul preşedinte a fost doar consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau a efectuat activităţi de lobby, posibil ilegale, pentru oligarhi ruşi"

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, vizat de o...

Autor: Mediafax

15.01.2021, 14:51 60

Parchetul Naţional Financiar din Franţa a iniţiat o investigaţie preliminară privind posibile acţiuni de trafic de influenţă în care ar putea fi implicat fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, afirmă surse citate de grupul Mediapart şi de cotidianul Le Parisien.

Procurorii francezi au început să verifice din anul 2020 motivele pentru care Nicolas Sarkozy a primit fonduri din partea unei firme de asigurări din Rusia, Reso-Garantia.

"Procurorii încearcă să afle dacă fostul preşedinte a fost doar consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau a efectuat activităţi de lobby, posibil ilegale, pentru oligarhi ruşi", afirmă o sursă din cadrul comisiei de anchetă.

Nu este clar dacă activităţile vizează perioada în care Nicolas Sarkozy a fost preşedinte al Franţei.

Anchetatorii analizează un contract din anul 2019, privind activităţi desfăşurate mai mulţi ani, în valoare de trei milioane de euro. Nicolas Sarkozy a primit deocamdată 500.000 de euro în virtutea acestui contract. De asemenea, ar exista un contract din anul 2007 între firma rusă Reso-Garantia şi compania franceză de asigurări AXA, pentru achiziţionarea unei participaţii de 36,7% a companiei din Franţa, în schimbul sumei de 810 milioane de euro. AXA este un client important al cabinetului de avocatură Realyze, cofondat în 1987 de Nicolas Sarkozy.

Avocaţii lui Nicolas Sarkozy nu au făcut deocamdată nicio declaraţie publică pe această temă.

Nicolas Sarkozy a fost preşedinte al Franţei în perioada 2007-2012. Ulterior, a devenit membru al Consiliului Constituţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO