Eveniment

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean: Căderea Guvernului nu are nicio consecinţă asupra OUG adoptate. Parlamentul decide

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin...

Autor: Vasile Magradean

05.02.2020, 18:13 138

Trecerea moţiunii de cenzură şi căderea Guvernului Orban nu au nicio consecinţă asupra OUG adoptate marţi noaptea, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. Acesta afirmă că Parlamentul este singurul care poate să admită sau să respingă ordonanţele.

Fostul preşedintel al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că şansele de „supravieţuire” ale ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului, emise marţi noaptea, sunt mici, dacă sunt dezbătute „cu prioritate” pe ordinea de zi a Parlamentului.

„Ordonanţele de urgenţă au fost adoptate marţi când Guvernul era în funcţie, acestea trebuie depuse la Parlament pentru dezbatere şi publicate în Monitorul Oficial. Faptul că miercuri a căzut Guvernul în urma moţiunii de cenzură, teoretic şi constituţional, nu are nicio consecinţă asupra OUG adoptate. Şansa lor de a supravieţui este mică pentru că Parlamentul le poate lua în dezbatere cu prioritate, chiar luni să le pună pe ordinea de zi, să le dezbată şi să le respingă sau să le admită”, a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, ordonanţele de urgenţă adoptate marţi nu sunt din acelea care, odată respinse de Parlament, să nu mai poată fi reparat efectul lor odată intrate în vigoare.

„Pericolul cu intrarea în vigoare este legată de ordonanţe din domeniul penal, când fapta nu mai figurează ca infracţiune, dar cele care au fost adoptate acum sunt cu aplicare lungă în timp. Parlamentul nu ar trebui să se roage de Avocatul Poporului să le atace la CCR şi de CCR să le respingă ordonanţele. Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, ei trebuie să facă asta, nu să se roage de alţii”, a conchis Augustin Zegrean.

Guvernul Orban a adoptat, marţi seara, într-o şedinţă ce s-a terminat spre miezul nopţii, nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă şi 31 de hotărâri de guvern. Ulterior, Guvernul a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură, cu 261 de voturi „pentru”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO