Eveniment

Fostul premier Adrian Năstase află în această după-amiază dacă merge la închisoare

Fostul premier Adrian Năstase află în această după-amiază dacă merge la închisoare

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Iulian Anghel

20.06.2012, 13:19 1973

Fostul premier al României între 2000 şi 2004, Adrian Năstase urmează să afle în această după-amiază dacă va merge la închisoare sau dacă instanţa îl va achita.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va pronunţa astăzi decizia definitivă în recursul pe care Adrian Năstase l-a înaintat împotriva deciziei completului de trei judecători al aceleiaşi instituţii care, la 30 ianuarie, l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în dosarul "Trofeul Calităţii" în care fostul şef al Guvernului este acuzat că şi-a finanţat ilegal campania pentru alegerile prezidenţiale din 2004.

Decizia de astăzi a Înaltei Curţi nu mai poate fi atacată.

Procurorii anticorupţie au cerut, în acest dosar, majorarea pedepsei de doi ani de închisoare cu executare pronunţată în ianuarie, iar avocaţii fostului premier cer achitarea acestuia. Instanţa ar putea opta pentru una dintre cele două variante sau pentru o cale de mijloc, anume condamnarea cu suspendare a fostului premier.

Într-un alt dosar aflat şi el multă vreme pe rol, "Mătuşa Tamara", Năstase a fost achitat, cu o săptămână înainte de a fi condamnat în dosarul "Trofeul Calităţii."

În dosarul de faţă, Năstase este acuzat de strângere ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru funcţia supremă în stat din partea PSD. partid a cărui preşedinte era.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii». Procurorii susţin că taxele de participare strânse în urma simpozionului au ajuns la patru companii controlate de apropiaţi ai lui Năstase care, ulterior, au mers către o firmă ce a prestat servicii în campania prezidenţială a acestuia.

Prejudiciul pentru ISC ar fi de 67 de miliarde de lei vechi.

Totuşi, în luna mai a acestui an, noul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Constantin Grăjdan, a cerut retragerea ISC ca parte civilă în dosar - imediat ce fusese numit în funcţie - afirmând că instituţia nu a suferit niciun prejudiciu în urma organizării simpozionului "Trofeul Calităţii".

Procurorii susţin că au probe că Grăjdan şi Năstase au vorbit la telefon în ziua în care noul şef al Inspectoratului - demis între timp - a făcut demersul de mai sus.

În acest dosar, Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul ISC, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici (acesta din urmă fiind preşedinte al Forum Invest) au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO