Eveniment

Fost şef al Cancelariei din Guvernul Tăriceanu, inculpat pentru complicitate la luare de mită

Fost şef al Cancelariei din Guvernul Tăriceanu,...

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

18.06.2019, 18:00 6495

Marian Marius Dorin, fost şef al Cancelariei premierului la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu, şi Petru Berteanu, au fost inculpaţi, marţi, de către procurorii DNA pentru complicitate la luare de mită, anunţă instituţia într-un comunicat de presă. 

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Marian-Marius Dorin, la data faptei şef al cancelariei prim-ministrului şi Berteanu Petru, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2007, inculpaţii Berteanu Petru şi Marian Marius-Dorin au ajutat un înalt demnitar să pretindă, iar, în cursul anului 2008, să primească, în mai multe tranşe, foloase materiale de la reprezentanţii unei companii austriece din domeniul IT, în schimbul exercitării atribuţiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea a patru hotărâri de guvern (ce priveau, printre altele, încheierea mai multor acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie ce avea ca obiect închirierea de către statul român a unor licenţe IT). În baza acestei înţelegeri, reprezentanţii companiei au achitat un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la statul român, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", arată procurorii.

Potrivit DNA, din foloasele respective, suma de 800.000 dolari a fost folosită pentru stingerea unei datorii pe care demnitarul o avea către o firmă, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanţă politică.

Procurorii arată că, în ceea ce priveşte presupusul autor al infracţiunii, există un impediment legal cu privire la punerea în mişcare a acţiunii penale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO